Жени лидери: Общото между страните, най-успешно борещи се с коронавируса


Жени лидери: Общото между страните, най-успешно борещи се с коронавируса
Снимка: Getty Images

Търсите примери за истинско лидерство в криза? От Исландия до Тайван и от Германия до Нова Зеландия добрите примери „дебнат отвсякъде”. Доста страни поведоха битката срещу коронавируса повече от успешно и вече са на финалната права в преодоляването на кризата. А общото, което свързва тези държави, са техните лидери жени. Мнозина ще кажат, че става дума за малки държави или острови и това са изключения. Но Германия е с огромно население и водеща икономика, а Нова Зеландия е остров, точно както и Великобритания, но в крайна сметка с много различни резултати. На какво ни учат тези дами?

Истина

Ангела Меркел, канцлерът на Германия, се изправи рано и спокойно каза на своите сънародници, че това е сериозна болест, която ще зарази до 70% от населението. Тя призова всички да приемат вируса сериозно, а след това даде и личен пример, който мнозина последваха. Тестването започна от самото начало. Германия прескочи фазите на отричане, гняв и наглост, които видяхме в други страни. Цифрите на страната са доста по-позитивни и далеч под тези на европейските им съседи. В страната дори има признаци за отхлабване на ограниченията сравнително скоро.

Тайван също се отличи като държава със светкавична и доста разумна реакция, зад която стои преизбираната за президент Цай Ингвен. Още през януари, при първите признаци на ново заболяване, тя въведе 124 мерки за блокиране на разпространението, без да прибягва до блокиране на цялата държава. Към момента страната изпраща 10 милиона предпазни маски към САЩ и Европа.

Яснотата и решителността спасиха и Нова Зеландия от бурята. Джасинда Ардърн наложи самоизолация на хората, влизащи в Нова Зеландия удивително рано, когато в страната имаше само 6 случая. Малко след това границите бяха затворени за чужденци. Към средата на април Нова Зеландия може да се похвали със само четири смъртни случая, а прогресия на заболеваемостта липсва.

Технология

Исландия, под ръководството на министър-председателя Катрин Якобсдотир, осигури безплатни тестове за коронавирус на всички свои граждани, без да чака появата на активни симптоми. Страната вече е изследвала 5 пъти повече хора, отколкото Южна Корея и е създала система за задълбочено проследяване. Училища и заведения не са били затваряни към днешна дата.

Сана Марин стана най-младият държавен глава в света, когато бе избрана миналия декември във Финландия. Тя реши да поведе борбата с коронавирусната криза чрез социалните мрежи. Осъзнавайки, че не всеки чете пресата, Финландия кани познати лица и инфлуенсъри на всяка възраст да разпространяват информация и факти за пандемията.

Любов

Премиерът на Норвегия, Ерна Солберг, имаше новаторската идея да говори директно с децата на своята страна. Солберг проведе специална пресконференция, на която не бяха допуснати възрастни. Тя отговаряше на въпроси на децата от цялата страна, като отдели време, за да обясни защо няма нищо лошо в това да се чувстваме изплашени и какво трябва да се предприеме. Кой да предположи, че лидерите могат да звучат така?

Източник: forbes.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама