Проф. Байкова: Яжте тези неща по време на пандемия


Проф. Байкова: Яжте тези неща по време на пандемия
Снимка: БГНЕС

В условията на пандемия от коронавирус трябва удвоим консумацията на плодове и зеленчуци. Това каза проф. Донка Байкова за "Фокус". 

"Може би този път трябва да се погрижим да приемаме зеленчуци и плодове с цветовете на светофара. Аз винаги добавям плюс мораво, виолетово обагрени. Тези багрилни субстанции нямат пряко хранително значение, но са мощни антиоксидантни с противовъзпалително действие. Ние всички знаем други защитни храни, които използваме. Традиционно е чесънът, луковата група, богати на алицин, фитонциди. Такива са чилито, лютивия пипер, който има капсицин. Това е друга антиоксидантна субстанция, която също помага със справяне с атаката от вируси и всякакви бактериални агенти.

Джинджифил да не пропускаме, прополис, млечните продукти и цялата гама от пълнозърнести зърнени храни. Например овесените ядки са много достъпни и популярни, ленено семе. Те са богати на бета – глюкан. Една друга антиоксидантна субстанция също с много мощни доказани противовъзпалителни свойства", допълни проф. Байкова.

Диетологът изтъкна още, че е важно в този период да осигурим на организма пълноценна белтъчна храна в ежедневния си хранителен прием. "На първо място това са млякото, млечните продукти, на второ място месото, рибата и яйцата. Те са богати на деветте незаменими аминокиселини, т.е. тези, които организмът не може сам да произведе и непременно очаква да получи с храната, отвън, от околната среда, от стопанина си", посочи още тя.

Проф. Байкова обърна внимание, че в този период трябва да подбираме натурални, пълноценни белтъчни източници.

"Да осигурим добра синтеза на имунни тела би трябвало да имаме и присъствие на биологично активните вещества, които участват в синтезните процеси, като активизират ензимните системи. Много е хубаво да кажем, че пълноценното хранене, зеленчуците, плодовете, пълноцърнетите зърнени храни, всички те са много важни", каза още проф. Байкова.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама