Лабораториите, в които може да се тестваме за коронавирус

  • Лабораториите, в които може да се тестваме за коронавирус
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 10.04.2020 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Още в края на март месец, когато в България вече има извънредно положение заради коронавируса, причиняващ болестта COVID-19, началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски обясни кои са основните видове тестове за този коронавирус.

Най-сигурният е т.нар. PCR тест (полимеразна верижна реакция). Той се прави, като се взема секрет от гърлото (намазка) и резултатите са готови в рамките на до 48 часа. Основната цел е да бъде установено дали сте болни към момента на вземане на намазката, независимо в каква фаза на болестта. Такива тестове се правят в "Софиямед", "Токуда", както и в частните лаборатории "Цибалаб" и "Рамус". В двете болници PCR тестът струва по 130 лева. "Цибалаб" прави PCR тестове само на едно място – ето адреса, а цената е 120 лева. Лаборатория "Геника" също прави такива тестове, спазвайки референциите на СЗО, като цената отново е 120 лв. При "Рамус" ситуацията е различна – има тестове в 14 града, при цена от 100 лева, а за 120 лева може да се изследвате освен за коронавирус и за грип А и Б. Има и услуга за тестване за коронавирус вкъщи, но тя се заплаща малко по-скъпо – 130 лева. Лаборатории "Лина" пък правят PCR тестове за коронавирус в Бургас.

Вторият вид тест е т.нар. бърз тест (имунофлуоресцентен тест за антиген) - това е тест, който установява наличие на антитела т.е. дали организмът вече е реагирал на някаква развила се инфекция. Тестът няма да покаже нищо, ако сте заразен и още сте в самото начало на развитие на болестта. Какви точно антитела показва, вижте обяснението на националния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Ако имате и двата вида антитела, значи че сте с инфекция от 10 – 15 дни. Пробата за теста е кръвна.

Къде се правят тези тестове – в "Токуда", като там цената е 30 лева, в "Цибалаб" за 26 лева, в "Рамус" за 27 лева и в "Лина", но само във Варна и Ямбол – за 28 лева.

Третият вид тест се прави по т.нар. флуоресцентен имуно-хроматографски метод и отново става въпрос за търсене на антитела. В България обаче такива тестове реално не се правят, защото няма необходимото оборудване – иначе този вид тест е по-бърз от PCR и се прави главно за скрининг.

-------------------------------


#ОстаниВкъщи, бъди отговорен!

iWoman e с теб!

Всичко ново за коронавируса - ТУК!

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.