Как да оцелее един интроверт в коледния сезон


Как да оцелее един интроверт в коледния сезон
Снимка: iStock/Guliver

Това е сезонът на коледни партита, големи събирания и семейни вечери. Може би тази година е ваш ред да бъдете домакини? Всичко звучи чудесно, но има само един проблем - вие сте интроверт и вместо трепетно да очаквате гостите, сте на косъм от паник атака. Ето няколко съвета как по-лесно да оцелеете в този коледен сезон и може би дори да го направите приятен.

1. Не прекалявайте с броя на гостите

Може би бихте искали да сте от онези „мистериозни“ хора, които без усилие биха могли да забавляват и разговарят с 30 от най-близките си приятели в навечерието на Нова година. Но нека си признаем, че мисълта за такава навалица в собствения ви дом ви кара да се потите, въпреки ниските температури навън. Ето едно добро правило! Винаги канете точно толкова хора, колкото седящи места има у вас. По този начин всеки ще може да се чувства удобно и няма да има „навалица“.

2. Гответе в аванс

Идва момент, в който не сте сигурни дали да режете сирене, дали да се изкъпете, или да пуснете прахосмукачка. Спокойно, изоставянето с графика се случва и на най-добрите домакини. И макар повечето екстроверти да процъфтяват заради натиска, хаотичното бързане и приготвяне на почерпка е кошмар за всеки интроверт. Нашият съвет е да изберете колкото се може по-лесно меню, което би могло да бъде приготвено предварително и след това замразено. Сирената и мезетата пък купувайте нарязани.

3. Заменете трапезата с шведска маса

Макар да сте страхотен кулинар, никога не можете да бъдете сигурни дали всички ще харесат вашето меню. Ами ако просто ядат тиквената супа, за да бъдат учтиви? Ето защо подходете малко „по-ервопейски“, като помолите всеки гост да донесе ястие и да всичко да се сервира на шведска маса. По този начин ще сте сигурни, че всеки има нещо, което обича и никой не се чувства притиснат да яде от учтивост. Допълнителен плюс е, че няма да има стотици прибори и чинии, които чакат да бъдат подредени.

4. Играйте игри

Всички знаем колко се проточват тези празнични сбирки. А да прекарате четири часа единствено в в разговори, ядене и обикаляне из къщата? Всеки интроверт ще се съгласи, че това е безкрайно мъчение. Разбийте нещата с настолна игра, в която може да се включи всеки гост – монополи, асоциации и какво ли още не.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Коледен дух


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама