5 малки промени в комуникацията, които ще засилят любовта ви


5 малки промени в комуникацията, които ще засилят любовта ви
Снимка: iStock/Guliver

Семейните терапевти и психолози постоянно съветват как да подобрим взаимоотношенията си, сексуалния си живот и т.н. Истината е, че в една връзка няма нищо по-ценно от комуникацията и ако нея я няма нито добрият секс, нито прекрасните моменти могат да я спасят. За да се радвате на здрава и пълноценна любов, то трябва да се научите да „обличате” в думи мислите, желанията и проблемите си. Ето няколко идеи за малки промени, от които да започнете.

Не критикувайте

Толкова много семейни скандали започват с изтъкването на неща, които някой от партньорите не прави. И какъв е крайният резултат от такива ударни атаки? Един отбранителен партньор, а не след дълго и смъртта на една връзка. Вместо да бъдете критични, съсредоточете се внимателно върху акцентирането на това, което партньорът ви прави и някак „между другото” включете конструктивна критика към нещата, които биха могли да се подобрят.

Поемете отговорност за чувствата си

Поемането на отговорност за вашите чувства ви дава гаранция, че ще бъдете по-добре чути. Дори ако вашият партньор не е съгласен с вас или не разбере вашата гледна точка, той не може да е виновен за това как се чувствате. Затова, когато усетите, че нещо не е наред, започвайте разговор с "Аз се чувствам…, когато…"

Бъдете готови за спорове

Много хора се страхуват да спорят и премълчават проблеми, които с времето излизат на повърхността по-силни от всякога. Всъщност, спорът е доста градивен за отношенията, стига да знаете как да влезете и излезете от него възпитано и умно, без да обиждате и накърнявате чуждото достойнство. Не забравяйте, че във всеки конфликт има 3 страни - вашата гледна точка, перспективата на партньора ви и истината. А в спора се ражда истината, както са казали хората.

Участвайте истински в разговорите

Изслушвайте партньора си и давайте невербални сигнали, че сте наистина ангажирани - като кимане с глава или очен контакт. Това е точно толкова важно, колкото и самият разговор. Ако чувате само каквото ви изнася, държите се иронично и въртите поглед, нещата няма да протекат добре.

Контролирайте тона си

По време на сериозни разговори избягвайте използването на доминиращи, враждебни или саркастични тонове. Не подценявайте и не отхвърляйте страховете, тревогите или мечтите на другия.

Питайте

Толкова просто нещо, а всъщност толкова трудно за мнозина. Запомнете, че никой не може да чете мисли. Партньорът ви няма да знае, че се нуждаете от повече помощ за децата или за домакинството, че се нуждаете от повече интимност или пък че го чакате да се приберете точно в 19ч, ако не сте го попитали предварително.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Съвети


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама