"30" на Адел е Албум на годината във всички формати


"30" на Адел е Албум на годината във всички формати
Снимка: Getty Images

Дългоочакваният, четвърти студиен албум на британската суперзвезда Адел – "30", завладя върховете и на трите класации за албуми на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI). Завръщането след шестгодишна пауза донесе на певицата първото място в "Глобален албум на годината във всички формати", "Най-продаван албум за годината в света" и в най-новата класация - "Най-продаван винилов албум за годината в света".

"30" излезе на 19 ноември 2021 г. и достигна първо място в чартовете в над 20 пазара, включително САЩ. Само за два месеца, до края на премиерната си 2021 година, той се продаде в тираж, съответстващ на еквивалента на 5 милиона бройки физически продажби.

В Топ 10 на в "Глобален албум на годината във всички формати" (класация, която обхваща физически продажби, цифрови изтегляния и използване през стрийминг платформи) фигурира името на още една британска звезда – Ед Шийрън, и неговия албум "=". И в тази класация не липсват дебютанти. След като Оливия Родриго се нареди десета в "Глобален артист на 2021", а синглите ѝ "drivers license" и "good 4 u" заеха съответно пета и осма позиция в Топ 10 на "Глобален дигитален сингъл за 2021", сега впечатляващият ѝ дебютен албум "SOUR" стана втори в "Глобален албум на годината във всички формати". За пръв път в класацията влизат и "The Kid LAROI с F*CK LOVE (Mix Tape)", който стана седми, и Doja Cat с "Planet Her", която зае десетата позиция. Шведските легенди ABBA също намeриха място в Топ 10 с първия си студиен албум от 40 години насам – "Voyage", който стана осми. Той влезе и в още една от класациите - "Най-продаван албум за годината в света", където е втори.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Шоу


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама