7-те жени режисьори, номинирани някога за "Оскар"


7-те жени режисьори, номинирани някога за "Оскар"
Снимка: Getty/Guliver

Не е тайна, че наградите "Оскар" почти винаги са функционирали като "момчешки клуб". И докато Академията се опитва да бъде по-всеобхватна и приобщаваща през последните години, една област, в която виждаме някои положителни промени, е категорията за най-добър режисьор. Тази година номинираните филми включват цели 2 жени режисьори!

Откакто първите златни статуетки са били раздадени през 1929 година, Оскар-ите са поласкали с признание режисьорите на 457 различни филма. Сред тези 457 филма има само 7, които са режисирани от жени. Но реално само една жена от тези 7 е получила прословутата статуетка. Въпреки това, преди да изпаднем в трепетно очаквано от тазгодишната церемония на 25 април, нека обърнем внимание на въпросните дами, които са се отличили със своя режисьорски талант.

1. Лина Вертмюлер - "Seven beauties" (1975)

Отнело е само 47 години на критиците да номинират първата жена режисьор за награда. Лина Вертмюлер е номинирана за най-добър режисьор за тъмната си комедия „Седем красавици“. В този италиански филм (написан и продуциран от Вертмюлер) играе Джанкарло Джанини в ролята на Паскуалино, който се опитва да защити честта на семейството си във фашистка провинция.

2. Джейн Кампион - "The piano" (1993)

Минали са почти 20 години от номинацията на Вертмюлер преди друга жена да бъде призната за режисьор. Този път щастливката е Джейн Кампион за нейната романтична драма "Пианото". Макар тя да не получава наградата за най-добър режисьор, печели в категорията за най-добър сценарий, докато Хънтър и Пакуин (главните актьори в продукцията) взимат Оскари за своите изпълнения.

3. София Копола – „Lost in translation“ (2003)

София Копола е дъщеря на уважавания режисьор Франсис Форд Копола (който направи великия филм, наречен "Кръстникът"). Но когато София излиза на сцената като режисьор, тя прави име само за себе си. Дебютът ѝ в игралния филм "The Virgin Suicides" постига успех, печелейки статут на култ-класика. Четири години по-късно Копола прави режисьорския си дебют с "Изгубени в превод", романтична драма с участието на Бил Мъри като актьор на средна възраст, преминаващ през криза на идентичността, който се сприятелява с възпитаничка на Йейл (изиграна от Скарлет Йохансон), докато е в Токио.

4. Катрин Бигълоу - "The hurt locker"(2009)

И най-накрая, имаме победител! Катрин Бигълоу, четвъртата жена, номинирана някога за най-добър режисьор, е и първата (и засега единствена) жена, която реално печели. Увлекателният военен трилър, който представя, проследява психологическите реакции на отряд за обезвреждане на експлозиви (EOD) по време на войната в Ирак.

5. Грета Гъруиг – "Lady bird" (2017)

Не знаем кога Грета Гервиг спи! Когато не играе забавни роли в комедийни сериали, тя е заета да пише римейкове на любимите ни книги (Little Women). Но ако това не е достатъчно, Гъруиг има талант и да режисира. Нейният хит "Лейди Бърд" порази публиката и критиците, което я прави петата жена, номинирана за желаната награда.

6. Емералд Фенъл - "Promising young woman" (2020)

След като през март 2021 година бяха обявени 93-те номинации за Оскар, още две жени се присъединиха към този впечатляващ списък. Обнадеждаваща комедия "Promising young woman" е посрещната с похвала. Фенъл (която също е номинирана и за оригиналния си сценарий) измисля историята на Каси Томас (Кари Мълиган), 30-годишна служителка в кафене, която се оказва на мисия да отмъсти за сексуалното насилие на своя приятел.

7. Клоуи Джао - "Nomadland" (2020)

Клои Джао е името, което влезе в историята на тазгодишния "Златен глобус" като първата жена от азиатски произход, прибрала глобуса за най-добър режисьор. Сега Джао пък е първата азиатка, номинирана за най-добър режисьор на наградите на Оскар. Филмът ѝ проследява жена, която пътува из САЩ по време на Голямата рецесия, след като губи съпруга си и гледа как родният ѝ град се руши.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Шоу


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама