Български филми с дебют по TV1000 на Балканите


Български филми с дебют по TV1000 на Балканите
Снимка: Miramar

През януари 2020 г., всяка сряда вечер от 22:00 по TV1000 е отделена за местно заглавие, носител на престижни награди. Рубриката "Фестивални заглавия" стартира на 8 януари 2020 г. с филма "Дзифт". На 15 януари от 22:00 ще дебютира Love.net, на 22 януари е TV1000 премиерата на "Виктория", а 29 януари е премиерната дата на "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде".

Един от най-награждаваните и гледани български филми, "Дзифт" започва успешния си път на Московския международен филмов фестивал през юни 2008 г. В Москва "Дзифт" получава наградата "Сребърен Свети Георги" за режисура. В България "Дзифт" получава "Златна роза" за най-добър игрален филм на фестивала на българското кино във Варна, както и награди за мъжка роля, оператор и монтаж. През лятото на 2009 г. филмът е фаворит и за наградите за българско филмово изкуство.

"Дзифт" е и българското предложение за Оскар за 2009 г. Режисьор е Явор Гърдев, сценарият е на Владислав Тодоров, а оператор - Емил Христов. В ролите - Захари Бахаров, Таня Илиева, Владимир Пенев, Михаил Мутафов, Джоко Росич, Снежина Петрова и други.

Действието се развива в една нощ. Главният герой по прякор Молеца излиза от затвора в началото на 60-те години, за да попадне в един напълно нов и непознат за него свят – света на социалистическа София. Влязъл зад решетките непосредствено преди 9 септември 1944 г., Молеца е излежал присъда за убийство, без да е убиецът. В търсене на истината за миналото си той се сблъсква с паноптикум от гротескни типове, населяващи асфалтовата джунгла на града. Трескавият бяг на Молеца очертава картата на една ретро София – крайните квартали, Централната баня, Канала, поликлиниката, черквата, кръчмата, Мавзолея, нощния бар, гробището.

Love.net е български игрален филм от 2011 г. продуциран от компания Мирамар филм. Филмът е реализиран по идея на режисьора Илиян Джевелеков. Той е и съавтор на сценария заедно с Матей Константинов и Нели Димитрова. Художник е Георги Димитров. Филмът се радва на голям зрителски успех и се нарежда сред десетте най-гледани филми, разпространени в България, за последните 20 години. В Love.net взимат участие някои от най-популярните български актьори, като Христо Шопов, Захари Бахаров, Лилия Маравиля, Койна Русева, Диляна Попова.

Филмът е дебют в киното и на британския рок енд рол и блус вокалист Джон Лоутън. Love.net печели награди за най-добър режисьор, оператор, сценограф и монтажист на Българската филмова академия и награди за сценарий, за най-добра женска роля (Лилия Маравиля) и за дебют на Фестивала на българското кино "Златна роза". Участвал е в редица международни фестивали, между които в Москва, Братислава, Бахамите, Калкута.

Love.net проследява паралелните истории на пъстра галерия от персонажи, които се опитват да внесат промени в живота си чрез Интернет или просто да се забавляват в мрежата, както и на няколко двойки, свързали животите си чрез сайтовете за запознанства.

Филмът "Виктория" прави премиерата си на световния фестивал за независимо кино в Сънданс на 19 януари, 2014. Това е първият български пълнометражен филм избран в програмата на този фестивал. Режисьор и сценарист на филма е Майя Виткова, оператор Крум Родригес, участват актьорите Ирмена Чичикова, Дария Виткова, Калина Виткова, Марина Крумова, Димо Димов.

На 10 ноември 1979 – 10 години преди рухването на комунизма в Европа, Боряна е твърдо решена да не ражда дете в комунистическа България. Единственото, което иска, е за избяга на Запад. Въпреки опита й да се предпази от нежелана бременност обаче, бебето оцелява. Виктория се ражда без пъпна връв, която да я свързва с майка й, и е провъзгласена за символ на комунистическа България. Но десет години по-късно, на 10 ноември 1989 година, рухването на комунизма преобръща живота на Виктория и изпитанията на новото време я свързват с майка й завинаги.

"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" е български игрален филм (драма) от 2008 г. на режисьора Стефан Командарев, по сценарий на Стефан Командарев и Юри Дачев. Оператор е Емил Христов. Музиката във филма е композирана от Стефан Вълдобрев. Филмът е с международно участие, заснет по романа на Илия Троянов, немски писател от български произход. Романът е издаден за първи път през 1996 г. в Германия. До 2011 г. е преведен на 11 езика. В България е издаден през 1997 г. на издателство "Народна култура". Филмът е заснет през 2008 г. и оттогава е носител на повече от 20 награди.

В ролите са Мики Манойлович като Бай Дан, Карло Любек като Алекс, Христо Мутафчиев като Васил "Васко" Георгиев, Ана Пападопулу – Яна, Людмила Чешмеджиева – Баба Сладка, Николай Урумов – Агента от ДС, Васил Василев-Зуека – Иво Чикагото, Дорка Грилос – Мария, Стефан Вълдобрев – Стоян.

"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" е историята на едно момче Алекс, което с помощта на своя дядо преоткрива света и се опитва да намери себе си след преживяна тежка катастрофа. Действието на филма започва през 70-те години на XX век, когато Алекс е роден в малък български град. Семейството му е принудено да избяга на Запад. 25 години по-късно родителите му загиват в катастрофа, а Алекс загубва паметта си. Дядо му си стяга багажа и заминава за Германия. Започва да учи внука си да играе табла. Двамата пътуват обратно за България заедно и по пътя Алекс не само си възвръща паметта, но и желанието за живот.

Фестивални заглавия

Снимка: Miramar

Всяка сряда вечер от сряда, 8 януари, в 22:00 ч.

През януари сме избрали четири местни филма, носители на престижни награди, на известни режисьори като Явор Гърдев и Стефан Командарев, с участието на актьорите Предраг Манойлович ("Светът е голям") и Захари Бахаров ("Дзифт" и "Love.net"). Насладете се и на талантливите попадения на режисьорката и сценаристка Мая Виткова и актрисата Ирмена Чичикова във "Виктория" и сценариста Юрий Дачев в "Светът е голям".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама