Дъщерята на Чарли Чаплин идва за София Филм Фест 2023


Дъщерята на Чарли Чаплин идва за София Филм Фест 2023
Снимка: Getty Images

Джералдин Чаплин ще е специален гост на 27-ия София Филм Фест, който ще бъде открит на 16 март. Легендарната актриса ще представи филма на Джесика Удуърт "Лука" и ще получи Наградата на София на Столична община.

Джералдин Чаплин е първата дъщеря на Чарлз Чаплин и Уна О’Нийл и внучка на Нобеловия лауреат Юджийн О’Нийл. Родена е в Санта Моника през 1944 година. Голяма част от детските си години прекарва в швейцарски пансион. Първоначалната амбиция на Джералдин е да стане професионална балерина. Тя решава да напусне колежа и да учи в Кралската балетна академия в Лондон, където е приета през 1961 година. Тя танцува професионално в продължение на една година в Париж, където я открива Дейвид Лийн и я кани да участва в „Доктор Живаго“ (1965). По време на 12-годишната си връзка с режисьора Карлос Саура, Джералдин Чаплин се снима в едни от най-успешните си филми, между които "Ментовка с лед" (1967), "Ана и вълците" (1973), "Елиса, живот мой" (1977). "Да отгледаш гарвани" (1976) е филмът, който ѝ донася световна слава.

След двете си роли в "Босият император", Джералдин Чаплин изиграва Генерала в "Лука" (Белгия-Италия-Нидерландия-България-Армения) на носителката на "Златен лъв на бъдещето" Джесика Удуърт ("Хадак", "Белгийският крал", "Босият император"), който имаше световна премиера и провокира публиката и критиката на кинофестивала в Ротердам. Филмът е вдъхновен от шедьовъра на Дино Будзати "Татарската пустиня". Първата среща на Удуърт с книгата на Будзати е по времето, когато тя изучава италианска литература. "Толкова е ясно и същевременно така мистериозно всичко в тази творба - споделя режисьорката. - Едни мъже очакват да се появи враг, който може би дори не съществува. Тяхната тревога се увеличава с времето… Това, което обичам най-много, е специфичният хумор; самата концепция е мрачна, но съчетана с абсурдност, която е привлекателна за мен."

Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена – и това е уникалната Джералдин Чаплин. "Още от самото начало знаех, че именно Джералдин Чаплин трябва да изиграе ролята на Генерала" – споделя Джесика Удуърт.

На младия Йонас Смълдърс, една от многообещаващите „изгряващи звезди“ на Берлинале, е отредено да се превърне в главния герой Лука. В актьорския екип са още Ян Беевут, Самвел Тадевосян, Джанго Шривънс, Брюно Жорис и др. В една от ключовите роли е и българският актьор Валентин Ганев. Впечатляващата черно-бяла визия е дело на Виржини Сурдеж – с много филми, представяни в Кан; музиката е на Техо Теардо – композирал за филми на Паоло Сорентино и Габриеле Салваторес. Българското участие е особено креативно с ролята на художника-сценограф Сабина Христова и художника по костюмите Ека Бичинашвили.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Шоу


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама