Филмът на Яна Титова "Диада" се състезава на кинофестивала във Варшава (ВИДЕО)


Филмът на Яна Титова "Диада" се състезава на кинофестивала във Варшава (ВИДЕО)
Снимка: Iff Love is Folly / Мфф Любовта е Лудост/Facebook

Филм на Яна Титова е в конкурсната програма на международния кинофестивал във Варшава като освен режисьор, тя е и сценарист на „Диада“. Продуценти са Ваня Райнова, Александър Алексиев и Ники Стоичков. В края на май излезе официалният тийзър, а официалната кинопремиера за България предстои след броени месеци.

Вторият пълнометражен филм на Яна Титова – „Диада“, е селектиран в официалната конкурсна програма на един от водещите кинофестивали в света с категория „А“, а именно – 39-ия Международен кинофестивал във Варшава (6-15 октомври), съобщават от екипа на продукцията.

Вижте още: Христо Мутафчиев с нов моноспектакъл в Народния театър

По думите им вече 14 години създаденият през 1985 г. варшавски филмов фестивал принадлежи към списъка на 15-те най-реномирани кинофоруми в света, оформен от Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти. Той е редом до събитията от този ранг, провеждащи се в Кан, Венеция, Берлин, Локарно, Сан Себастиан, Карлови Вари, Токио, Москва, Мар дел Плата, Монреал, Шанхай, Кайро, Гоа и Талин. Режисьори като Ханеке, Вайда, Фархади, Шльондорф и Кешловски са представяли творбите си на него.

В центъра на историята е Дида, 16-годишно момиче от малък град, което се стреми към сбъдването на голямата си мечта – да замине при майка си в Америка. Оказва се обаче, че проблемите ѝ са все повече, подкрепата липсва, а само няколко часа могат да преобърнат целия ѝ свят.

„Изключителна чест е за нас, че сме оценени на такова високо ниво, и че филмът ще бъде гледан редом до някои от най-любопитните продукции на новите световни режисьори. Нямаме съмнение, че „Диада“ ще докосне както критиката, така и публиката“, казват продуцентите на филма.

„За мен беше наистина важно да разкажа тази история за мечтата на един тийнейджър искрено, защото вярвам, че тя е универсална и актуална, без да е обвързана с време и място. „Диада“ не може да те остави безразличен“, казва Яна Титова.

Съвсем скоро предстои и първото официално представяне на филма пред публика у нас – в рамките на фестивала „Златна роза“ във Варна. Прожекцията ще е част от конкурсната програма и ще се състои на 25 септември.

Главната роля в „Диада“ е поверена на Маргарита Стойкова, която е на 19 години. В основния актьорски състав влизат и редица любими имена като Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Васил Бинев, Жаклин Георгиева. За ролята на най-добрата приятелка на Дида – Ива, е избрана Петра Църноречка, ученичка в Националното музикално училище в София.

Филмът е заснет в Ямбол през лятото на 2022 година. Операторската работа е на Мартин Балкански, с когото Яна Титова работи и по първия си пълнометражен филм „Доза щастие“.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Шоу


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама