Големите победители на театралните награди "Икар" 2023


Големите победители на театралните награди "Икар" 2023

"Орфей" на Народния театър "Иван Вазов" - за спектакъл, Владимир Пенев - за водеща мъжка роля във "Великденско вино" от Константин Илиев (реж. Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов“) и Светлана Янчева - за водеща женска роля в "О, щастливи дни" от Самюел Бекет (реж. Маргарита Младенова, Театрална работилница "Сфумато") са сред носителите на наградите "Икар".

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) вчера на церемония в Народния театър. Водещ на събитието бе актьорът Филип Аврамов.

Наградата за дебют получи режисьорката Кристина Беломорска - за "Морфин“ по Михаил Булгаков ("Ялта арт рум").

Призът за поддържаща женска роля получи Маргита Гошева за Ана, кабаретна актриса в "Солунските съзаклятници" от Георги Данаилов (реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив). За поддържаща мъжка роля бе отличен Светослав Добрев за Санчо Панса в "Дон Кихот" по Мигел де Сервантес (реж. Веселка Кунчева, Младежки театър "Николай Бинев").

За режисура "Икар" бе присъден на Йерней Лоренци за "Орфей". Лоренци не присъства на церемонията в Народния театър, но бе изпратил обръщение към публиката, което от сцената прочете Владимир Пенев. "Обстоятелствата, за съжаление, са такива, че днес не мога да бъда с вас. Но всъщност така е по-добре, защото гледате и слушате именно тези, към които е отправена моята най-голяма благодарност", прочете Пенев от писмото на Йерней Лоренци.

Наградата за сценография спечели Никола Тороманов за "О, щастливи дни", за майсторско техническо осъществяване - Народният театър "Иван Вазов" за "Нора", а за авторска музика - Милен Апостолов за "Дон Кихот".

Отличието за драматургичен текст бе присъдено на Яна Борисова за "Място, наречено другаде". За постижение в кукленото изкуство беше наградена Свила Величкова за “Алиса в огледалния свят“ по Луис Карол (реж. Бисерка Колевска, Държавен куклен театър – Варна), а за куклен спектакъл - "Невидимият Тонино" по Джани Родари (драматизация и реж. Елица Петкова, Държавен куклен театър – Пловдив).

Николай Серафимов получи награда за постижения във вариететното изкуство и мюзикхола, а за съвременен танц и пърформанс - Стефан А. Щерев и Ligna за "Нонумент-2" (радиобалет, Драматично-куклен театър "Васил Друмев" – Шумен в копродукция с “Inform Bureau Association".

Призовете за дублаж отидоха при Йорданка Илова за Кметицата в "Оглитата – Добре дошли в Смърдел град" и Илиян Пенев за Василий Голоборотко в "Слуга на народа".

Наградата на публиката бе в три категории - за най-добър съвременен танц и пърформанс - "Пастет", за най-добър куклен спектакъл - "Алиса в огледалния свят", и за най-добър драматичен спектакъл - "Орфей".

Приз за цирково изкуство от Гилдията на цирковите артисти получи Лукреция Марио Малеволти за високи постижения в конния жанр, а певецът Любо Киров получи отличие от Гилдията за атракционни и сценични изкуства.

Найден Тодоров връчи наградите на Министерството на културата - за куклен театър на Държавен куклен театър – Варна и за драматичен – на Драматичен театър – Пловдив.

"Огромна привилегия е за мен да съм тук с вас тази вечер. Честит празник на всички, изкушени от магията театър. Благодаря ви, че ви има", каза заместник-министърът на културата Марина Василева, която връчи наградата за съвременна българска музика на Теодосий Спасов.

Отличието на "Акт-Унима" за значим принос в развитието на българското куклено изкуство получи Силва Бъчварова.

"Икар" за чест и достойнство получава актрисата Мария Стефанова, за преподавателска дейност – проф. Анастасия Савинова, а за изключителен принос към българския театър - Антон Радичев.

Мария Стефанова е най-възрастната действаща актриса в България в момента, каза председателят на САБ Христо Мутафчиев, който ѝ връчи отличието.

"Аз пак съм си сред вас. Аз съм още тук, в театъра. Аз съм още при вас, колеги. Аз съм още във вашия празник. Но аз съм и във вашия делник. Благодаря на Бога и на всички вас, че съм във вашия делник, че аз сядам заедно с вас на работната маса почти всеки ден, че аз се радвам на вашия талант, че аз вървя успоредно с вас в оня труден, мъчителен, изморителен ежедневен делничен труд“, каза Мария Стефанова. Тя допълни, че тези делници обаче раждат вечния стремеж към съвършенство и тази огромна дата в календара – 27 март, Световният ден на театъра.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама