Излъчват филм за Владимир Димитров – Майстора по БНТ


Излъчват филм за Владимир Димитров – Майстора по БНТ
Снимка: БНТ

Документалният филм на режисьора Николай Василев – "Да бъдеш Майстора", посветен на едно от най-големите имена в българската живопис Владимир Димитров – Майстора, ще бъде излъчен на 12 април, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1.

"Майсторът е най-красивата душа в изкуството, която сме имали. Той е път и икона, за него трябва да се знае дори и в най-сивия панел, за да има пример как селото може и да не е обидно нарицателно. Картините му за мен са по-ценни от 100 тома написани исторически текстове, в които винаги има съмнителна достоверност. Той е цветен извор, от който може да пием живата вода на нашата народопсихология", казва Николай Василев.

Във филма за личността на Владимир Димитров – Майстора от първо лице споделят последните две живи Мадони на художника – Боянка Аракчиeва и Миланка Иванова, а за творчеството му като национално богатство разказват доц. д-р Валентин Господинов – скулптор, преподавател в Националната художествена академия, директор на Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора" в град Кюстендил, Аделина Филева – изкуствовед, директор на Софийска градска художествена галерия, Иво Милев – ръководител 'Проекти и експозиции" в Националната галерия.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама