"Опенхаймер" събра повече номинации за Оскар от "Барби"


"Опенхаймер" събра повече номинации за Оскар от "Барби"
Снимка: Getty Images

Холивуд определено преживя една доста турбулентна 2023 година - историческата стачка на сценаристите и актьорите в Холивуд доведе до прекъсване на работата в киното и телевизията за доста дълъг период от време. Ето, че американската Академия за кинематографично изкуство и наука "обсипа" с внушителните 13 номинации за Оскар тричасовия опус за бащата на атомната бомба "Опенхаймер", режисиран от Кристофър Нолан, съобщават световните агенции.

Филмът на Нолан се размина на косъм от това да изравни рекорда за най-много номинации - 14, който си поделят "Всичко за Ева", "Титаник" и La La Land.

С 11 номинации следва постмодернистичната продукция "Клети създания" на Йоргос Лантимос. Историческият епос "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе получи 10.

Оцветеният в розово летен хит "Барби" изостана назад с осем номинации. Грета Гъруиг - създателката на най-касовия филм на 2023 г., събрал над 1,4 милиарда долара от продажбата на билети, обаче изненадващо остана извън режисьорската надпревара.

Вижте още: Ето коя ще е новата водеща на "Аз обичам България" (СНИМКА)

Заради съревнованието им в бокс-офиса "Опенхаймер" и "Барби" получиха събирателни наименования като "Барбихаймер" и "Барбенхаймер". Анализаторите прогнозираха солидно представяне за двата филма в наградния сезон, кулминация на който са "Оскар"-ите.

"Опенхаймер" и "Барби" получиха номинации за водещата награда на американската киноакадемия за най-добър филм заедно с "Американска литература", "Анатомия на едно падане", "Останалите" (The Holdovers), "Убийците на цветната луна", "Маестро", "Минали животи", "Клети създания" и "Зона на интерес".

Анализаторите определят четирите филма - пространната биография "Опенхаймер" на Кристофър Нолан, "почти" мюзикълът "Барби" на Грета Гъруиг, черният уестърн "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе и разкошно проектираната фантазия "Клети създания" на Йоргос Лантимос като "максималистичен квартет от тежката категория". Всеки от тях използва широк спектър от кинематографични средства, за да разкаже впечатляващи и често смущаващи истории на големия екран.

Отличието за най-добър режисьор ще си оспорват Жустин Трие за "Анатомия на едно падане", Мартин Скорсезе за "Убийците на цветната луна", Кристофър Нолан за "Опенхаймер", Йоргос Лантимос за "Клети създания" и Джонатан Глейзър за "Зона на интерес". За Скорсезе това е десета номинация за режисьорски "Оскар".

Вижте още: Ето коя красавица ще води “Един за друг” с Емо Чолаков (СНИМКА)

Претендентите за най-добър актьор са Брадли Купър за изпълнението си във филма "Маестро", на който е и режисьор, Килиън Мърфи за "Опенхаймер", Колман Доминго за "Ръстин", Пол Джиамати за "Останалите" (The Holdovers) и Джефри Райт за "Американска литература".

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Робърт де Ниро за "Убийците на цветната луна", Робърт Дауни младши за "Опенхаймер", Стърлинг Браун за "Американска литература", Райън Гослинг за "Барби" и Марк Ръфало за "Клети създания".

В съответната категория при жените с номинации са Емили Блънт за "Опенхаймер", Давайн Джой Рандолф за "Останалите" (The Holdovers), Даниел Брукс за "Пурпурен цвят", Америка Ферера за "Барби" и Джоди Фостър за "Наяд".

С номинации за най-добър адаптиран сценарий са "Американска литература", "Барби", "Опенхаймер", "Клети създания" и "Зона на интерес", а за най-добър оригинален сценарий - "Анатомия на едно падане", "Останалите" (The Holdovers), "Май, декември", "Минали животи" и "Маестро".

С номинации за оригинална музика са "Американска литература", "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата", "Убийците на цветната луна", "Опенхаймер" и "Клети създания".

Две музикални композиции от "Барби" - I'm Just Ken и What Was I Made For, ще се съревновават в категорията за най-добра песен от филм заедно с It Never Went Away от "Американска симфония", The Fire Inside от Flamin' Hot и Wahzhazhe (A Song for My People) от "Убийците на цветната луна".

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Шоу


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама