От БНТ отговориха на обвиненията на Ивайло Захариев


От БНТ отговориха на обвиненията на Ивайло Захариев
Снимка: Aleksandar Mihaylov Mihaylov

Както ви съобщихме вече, Ивайло Захариев беше завел дело срещу БНТ заради ролята си на Мартин в хитовия сериал "Под прикритие". Актьорът сам разкри, че се е стигнало до съд, тъй като авторските права, които са му изплащали, "били нищожни". От БНТ изпратиха официално изявление относно делото, заведено от него срещу националната телевизия за неизплатени суми от разпространението на сериала.

Вижте още: Няма да повярвате какво прави Белослава след скандала (СНИМКИ)

Публикуваме текста без редакторска намеса:

БНТ, изцяло в съответствие със Закона за авторското право и сродните му права и практиката в кинопроизводството, е заплатила на г-н Захариев и останалите носители на авторски и сродни права върху Сериала, отделни възнаграждения за създаването на Сериала, за излъчването му в програмите на БНТ и за разпространението му в чужбина и в каналите на други български медии, които възнаграждения са справедливи.

Възнаграждението за разпространение на сериала в чужбина, спрямо което са основните претенции на г-н Захариев, е определено като процент от приходите и изплатено в съответствие с постъпилите суми в БНТ от световния дистрибутор. Не отговарят на истина твърденията в медийните публикации, че „имало 6 милиона лева печалба от сериала „Под прикритие" и че същата била укрита. Сумата, постъпила като приход (а не печалба) в БНТ (и предмет на одити и съдебни експертизи), от световната дистрибуция е в пъти по-малка, като от нея, спрямо договореното с г-н Захариев и останалите правоносители, е отчислен съответният процент и сумата е изплатена чрез Сдружение „Артистаутор“, което е регистрирана организация за колективно управление на правата на артистите.

Вижте още: Ето кой е новият стопанин във „Фермата“ 9 (СНИМКИ)

В решението си СГС, след като подробно е анализирал договореното между страните и приходите на БНТ от разпространение и след като е изслушал няколко експертизи, е приел, че определеното възнаграждение на г-н Захариев от разпространение на сериала е справедливо и няма основание договореното между страните да бъде обявено за нищожно. Съдът единствено е осъдил БНТ да изплати на ищеца допълнително възнаграждение от около 2 500 лв., което е на база на постъпилите междувременно допълнителни приходи от дистрибутора, и което е минимална сума на фона на прекомерните претенции на ищеца, отхвърлени от съда. Решението на този съд е в унисон с решенията на СГС и САС по подобен спор с един от операторите на Сериала, където и двете инстанции също приеха, че определеното възнаграждение е справедливо и в съответствие със закона, а договореното не е нищожно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама