Oтдават почит на Джина Лолобриджида на кинофестивала във Венеция


Oтдават почит на Джина Лолобриджида на кинофестивала във Венеция
Снимка: Getty Images

Филмовият фестивал във Венеция ще отдаде почит на починалата през януари италианска икона Джина Лолобриджида на събитие преди откриването, на което ще бъде представена двойна прожекция на скорошно възстановени творби, в които тя участва, пише сп. "Варайъти".

На 29 август на традиционното въвеждащо събитие на остров Лидо ще бъде показан 27-минутен късометражен филм на Орсън Уелс, озаглавен "Портрет на Джина". През 1968 г. Уелс интервюира Лолобриджида в нейната вила на Апианския път като пилотен филм за сериал на "Ей Би Си", който впоследствие е отхвърлен от компанията.

Портретът на дивата от американския кинематографист остава в хранилищата до 1986 г., когато е показан на филмовия фестивал във Венеция една година след смъртта на Орсън Уелс. Уелс определя тази творба като лично есе за Лолобриджида. Интересно е, че когато Лолобриджида вижда "Портрет на Джина" във Венеция през 1986 г., тя се опитва да го забрани. Реставрацията на късометражния филм е извършена от Мюнхенския филмов музей и италианското киностудио "Чинечита".

 

 

Филмът "Портретът на Джина" ще бъде последван от филма от 1953 г. "Провинциалистката" (La Provinciale) на италианския режисьор Марио Солдати, драма по романа на Алберто Моравия. В това, което Венеция нарича "едно от най-добрите изпълнения в кариерата ѝ", Джина Лолобриджида играе момиче от малък град, което импулсивно се омъжва за професор по естествени науки и бързо се отегчава. Реставрацията е извършена от филмовия архив на Националната филмотека в Рим.

Двата филма са част от секцията "Венецианска класика" на фестивала, както и от по-широка поредица от инициативи на Министерството на културата на Италия в чест на Лолобриджида, включително голяма фотоизложба, озаглавена "Световете на Джина" (Il mondi di Gina), включваща снимки от националните киноархиви.

80-ото издание на Кинофестивала във Венеция ще продължи от 30 август до 9 септември.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама