Сезираха СЕМ за дискриминация в "Ергенът"


Сезираха СЕМ за дискриминация в "Ергенът"
Снимка: Ергенът/Facebook

Съветът за електронни медии (СЕМ) официално е сезирал Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) заради "дискриминационно съдържание по признак "възраст" в "Ергенът". Повод за това е сигнал, подаден от българска платформа, бореща се за равенство между половете и заставаща срещу всички форми на насилие срещу жените.

От въпросната платформа "Европейско женско лоби" са подали сигнал към СЕМ на 2 май 2024 г. заради "явна дискриминация и откровено сексистко отношение спрямо жените в реалити предаването "Ергенът". Според сигналоподателя в популярния формат не само се използва език на омразата, но самото излъчване на предаването е в разрез с българското и международното законодателство.

Вижте още: Алек след финала на "Ергенът": Разкри дали съжалява за решението си

Отговорът на СЕМ

От СЕМ са отговорили на 22 май, като са уточнили, че сигналът е разгледан на заседание и е отчетено, че в предаването "Ергенът" действително има дискриминационнно съдържание по признак "възраст". Именно поради тази причина е сезирана КЗД. От СЕМ уточняват, че те също са загрижени за влиянието върху децата, което оказват риалити форматите, излъчвани в телевизионния праймтайм, и са обсъдили въпроса на специална дискусия. След споменатата дискусия от bTV са сложили знак (12+), с който обозначават, че предаването не е подходящо за деца под тази възраст.

Вижте още: Валерия брутално се подигра с Ергена Алек (ВИДЕО)

Къде е дискриминацията в "Ергенът"

Въпросното "дискриминационно съдържание по признак "възраст" в "Ергенът" е съвсем явно, тъй като темата за възрастта на участничките бе основна за целия сезон. Цялостната концепция на Сезон 3 изначално бе изградена върху "сблъсъка" на по-млади жени с по-зрели дами, като дори представянето на участничките за първи път пред Александър Младенов бе разделено по възраст.

По време на цялото предаване разликата във възрастта бе основна тема за "скандали" между участничките, а на финала на предаването, когато в сюжета бе вкарана и майката на Ергена, възрастта се оказа решаващ фактор бъдещата свекърва да не хареса нито една от финалистките, а след това и синът ѝ реши, че няма да избере нито една победителка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама