Ще отвори ли триумфът на "CODA" вратите на Холивуд за творци с увреждания?


Ще отвори ли триумфът на "CODA" вратите на Холивуд за творци с увреждания?
Снимка: Getty Images

И така, "CODA:" триумфира на Оскарите. Симпатичният филм с добър сюжет едва ли може да се впише в редиците на голямото кино, но е трудно да не го харесаш. Това, че Трой Коцур спечели "Бафта" този месец, а след това и "Оскар" в неделя, е достатъчно, за да накара активистите за хората с увреждания да скочат от стола си от радост и възхищение както от самия актьор, така и от хладнокръвието на благодарствените му речи.

Победата на "CODA" е ключов момент в понякога проблематичната връзка между уврежданията и киното. Това е шанс за хората с увреждания да попаднат в светлината на прожекторите. Тя предизвиква надежди, че този фокус ще доведе до по-добър достъп за глухите хора и до проверка на ужасяващите липси в образованието и достъпа на глухите хора по време на ерата на строгите икономии (които все още не са поправени).

Дан Едж, член на комисията по разнообразието на Equity и самият той отличен актьор, заяви, че успехът на "CODA" и победата на Коцур хвърлят бомба върху възприетия стереотип в индустрията, че актьорите с увреждания не са привлекателни. Това е важен момент за таланта на хората с увреждания и показва, че няма да чакаме още 35 години актьор с увреждания да спечели голяма награда, както се случи, след като Марли Матлин получи наградата за най-добра актриса през 1987 г. Това е голяма възможност за стриймърите, които могат да поемат рискове с таланти с увреждания, които студиата и разпространителите може би няма да поемат.

Но какво да кажем за сценаристите, режисьорите и продуцентите? Талантите, които се грижат за създаването на тези филми и са творческата сила. Реалността е такава, че режисьорите с увреждания не получават шансовете, които би трябвало да имат, и да си режисьор с увреждания изглежда остава трудна задача в киното и телевизията.

Това няма за цел да прояви неуважение към Сиан Хедър, режисьорката на "CODA", която е свършила безупречна работа, за да превърне филма в носител на "Оскар". Но щеше да е наистина новаторско, ако режисьор с увреждания можеше да бъде видян да стиска "Оскар" за най-добър филм. Някой, който има опита на различието и знае какво е да си инвалид.

Да се надяваме, че изводът на индустрията ще бъде, че увреждането може да се продава и това ще отвори врати за нови, изгряващи таланти. Ако до момента само три жени са печелили "Оскар" за режисура, кога първият режисьор с увреждания ще получи такъв?

Автор: Джъстин Едгар, "Гардиън", цитиран от БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама