"Светлина между два океана": Когато лъжата срещне щастието


"Светлина между два океана": Когато лъжата срещне щастието
Снимка: Cinelibri

Третото издание на кино-литературния фестивал Синелибри ще покаже на зрители от цяла България едни от най-брилянтните екранизации на романи за последните години. Безспорно сред шедьоврите се нарежда и „Светлина между два океана“. Алисия Викандер. Майкъл Фасбендер. Огромен самотен плаж. Разтърсваща драматична история. Нима съществува по-добра комбинация за есенните вечери?

Самотен остров насред океана изглежда като идеалното място, на което бившия военен Том Шербърн да загърби кошмарите от войната. Когато бива назначен за пазач на фар и се отправя към остров Янус Рок, с него тръгва и съпругата му Изабел. Тя стоически споделя с него суровото ежедневие насред океана, но след три неуспешни опита да имат дете, достига до ръба на разсъдъка си. Тогава Изабел най-после чува така бленувания бебешки плач – от изхвърлена на брега лодка, в която се намират няколкомесечно бебе и труп на млад мъж до него…

Дерек Сианфранс се наема с нелеката задача да бъде режисьор и сценарист на едноименния роман на М. Л. Стелдман. Звездният състав от Алисия Викандер, Майкъл Фасбендер, Рейчъл Уайз и Джак Томпсън пресъздава с образите си една история, която илюстрира безграничността на майчината обич.

Фарът на Янус Рок и самотните безбрежни води край него рамкират меланхолията на историята и подчертават вътрешната борба на персонажите. Когато двама души се обичат безгранично, съдбата решава да им помогне. Нима е възможно да си представим как бихме реагирали, ако животът ни поднесе най-бленуваното? А когато най-бленуваното е дете и бурните води на морето решат да изхвърлят нечия чужда рожба именно на нашия бряг...?

Историята представя безкрайната сила, с която една жена е склонна да се бори до последно, само и само да съумее да запази най-свидното си. Алисия Викандер и Рейчъл Уайз са перфектното режисьорско решение за актриси, които умеят да вълнуват истински от големия екран. Неслучайно и двете получават престижни номинации за най-добри главни женски роли.

Филмът провокира напрежение и разглежда лъжата като явление, познато и на най-чистия човек. Има морални ситуации, в които решенията, пред които човек е изправен, не са никак лесни и средствата губят своя смисъл. Това са двата океана. Огромните и бурни вълнения на лъжата срещу тихите и спокойни води на безконечната любов. И светлината е някъде между тях. Там, където умът е спокоен и не се терзае заради чувство за вина, а сърцето бие в забързан ритъм, защото е успяло да намери щастието си.

Романът на М.Л. Стелдман е предпоставка за екранизация, в която доброто и злоро носят едно и също лице. Няма правилно и грешно. Има само любов и любов. Литературното произвеение също печели редица награди и номинации и се нарежда сред един от любимите романи на читатели от цял свят.

„Светлина между два океана“ е произведение на изкуството, което не остава незабелязано от критици, зрители и читатели. Бижу на съвременното кино. Награда Голдън Тейлър за най-добър романс, номинации за най-добър филм, най-добра главна и поддържаща женска роля, най-добър саундтрак. Защото както тазгодишното издание на фестивала ни припомни с парчето „Светлата страна“ на Рут Колева – какво е великото кино без велика музика?

Гледайте „Светлина между два океана“ в рамките на фестивала CineLibri (11-22 октомври)

Автор: Александра Александрова

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама