"Уроците на Блага" е българското предложение за "Оскар"


"Уроците на Блага" е българското предложение за "Оскар"
Снимка: Светослав Стоянов

"Уроците на Блага" на режисьора Стефан Командарев беше избран да представи България на най-престижните кино награди - "Оскар". Лентата ще участва в състезанието за международен пълнометражен филм. 96-ите отличия на Американската филмова академия ще бъдат раздадени на 10 март 2024 г.

Днес, 07 септември 2023 г., в Националния филмов център се проведе заседание на Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието. Комисията реши единодушно българското предложение да е "Уроците на Блага".

Вижте още: Скандално: Изтече сценарий от „Игри на волята“, ето кои са финалистите (СНИМКА)

Повече за "Уроците на Блага"

Когато пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага става жертва на телефонна измама, тя остава без спестяванията си и без пари за гроба на покойния си съпруг. Животът ѝ се преобръща, тя осъзнава, че няма начин да си върне парите, докато не получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да прекрачва всичките си принципи.

Главните роли са поверени на Ели Скорчева, Герасим Георгиев - Геро, Розалия Абгарян, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Ивайло Христов, Асен Блатечки.

Фестивали и награди

Голямата награда "Кристален глобус" за най-добър филм, наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева, наградата от екуменическото жури за отстояване на християнските и морални ценности – МФФ Карлови Вари 2023; официална конкурсна програма на МФФ Солун 2023 – Balkan Survey.

Вижте още: Любимо предаване се завръща в ефира на bTV

За Стефан Командарев

Режисьор, продуцент и сценарист, автор на отличени игрални филми: „В кръг“ (2019, премиера МФФ Сараево, носител на 8 награди ), „Посоки“ (2017, премиера в „Особен поглед“ – МФФ Кан, спечелил 12 награди на международни фестивали), „Съдилището“ (2014, с 12 награди, вкл. „Златна роза“ 2014), „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ (2008, в краткия списък за чуждоезичен Оскар, спечелил 35 международни награди). Стефан Командарев е автор и на седем значими и награждавани документални филма. Член е на Европейската филмова академия.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама