"Уроците на Блага" ще участва на Римския филмов фестивал


"Уроците на Блага" ще участва на Римския филмов фестивал
Снимка: Министерство на културата

Пореден успех за филма "Уроците на Блага" на реж. Стефан Командарев. Родното предложение за наградата "Оскар" влезе и в официалната селекция на 18-ия Римски филмов фестивал ("Festa del Cinema"). Това съобщи директорът на Българския културен институт Жана Яковлева.

"Няма нищо случайно в този живот!!! Безумно съм щастлива!!!", коментира Яковлева.

Повече за Римския филмов фестивал

Осемнадесетото издание на Римския филмов фестивал, който е официално признат от Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти FIAPF, ще се проведе от 18 до 29 октомври 2023 г. Събитието ще има допълнителен ден на програмиране, съответстващ на продължителността на други известни международни фестивали, като този в Кан. Категорията, в която ще се състезава нашият "Уроците на Блага", заедно с още 17 международни филма, е „Конкурс за прогресивно кино – визии за света на утрешния ден".

Вижте още: Сашо Кадиев: Не си струва да се борим за любов, която е самоцел (ВИДЕО)

Филмите в състезателната част ще бъдат оценявани от жури, съставено от професионалисти в областта на киното, културата и изкуствата. Артистичният директор на фестивала Паола Маланга ще бъде подпомагана от селекционна комисия, съставена от: Джована Фулви, експерт по азиатско кино и един от програмистите на филмовия фестивал в Торонто; Енрико Магрели, филмов критик, бивш директор на Международната седмица на критиката; Емануела Мартини, филмов критик, бивш директор на филмовия фестивал в Торино; Нико Марцано, ръководител на отдела за кино на ICA ("Институт за съвременно изкуство в Лондон"); Алберто Пецота, филмов критик и историк, бивш член на селекционната комисия на Международния филмов фестивал във Венеция.

Тазгодишната програма на фестивала ще включва и други неконкурсни секции, срещи с публиката, събития, специални прожекции и трибюти.

Римския филмов фестивал ще се проведе в Auditorium Parco della Musica, където ще бъдат разположени основните прожекционни зали и обширният червен килим, един от най-големите в света. В програмата ще бъдат включени и други локации и културни обекти на столицата.

Вижте още: Радина Червенова няма да се пенсионира, завръща се на екран

Повече за "Уроците на Блага"

Когато пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага става жертва на телефонна измама, тя остава без спестяванията си и без пари за гроба на покойния си съпруг. Животът ѝ се преобръща, тя осъзнава, че няма начин да си върне парите, докато не получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да прекрачва всичките си принципи.

Главните роли са поверени на Ели Скорчева, Герасим Георгиев - Геро, Розалия Абгарян, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Ивайло Христов, Асен Блатечки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама