Сушените плодове с повече витамини от пресните

  • Сушените плодове с повече витамини от пресните
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 17.10.2019 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Диетологът Елена Соломатина нарече сушените плодове "концентрат", защото съдържат много повече витамини и други полезни елементи от пресните. Но съдържанието на захар в тях е много по-високо, затова трябва да се консумират умерено.

Като най-полезни лекарите определят сушените сини сливи и черните стафиди.

Соломатина отбеляза, че сушените плодове имат богато съдържание на магнезий и калий. Последното спомага за извеждането на излишните течности от тялото и укрепва кръвоносните съдове. Това помага да не качваме килограми през зимата.

“Сушените плодове съдържат много антиоксиданти, богати са на антоцианини, полифеноли, забавят стареенето и лекуват сърдечно-съдовата система, имат благоприятен ефект върху очите. Но трябва да помним, че стафидите съдържат повече захар от всички останали сушени плодове. Сушените сини сливи имат слабително действие, сушените кайсии са диуретик. Ябълките съдържат много калий. Смокините стабилизират биопроцесите към алкална среда.“, каза Соломатина.

Лекарят обърна внимание и на външния вид на продуктите: не купувайте сушени кайсии, фурми или сини сливи, които изглеждат твърде „красиви“. Това се отнася по-специално за твърде ярки или лъскави сушени плодове. Такива признаци могат да показват обработката на продукта със серен диоксид, парафин или масло.

“По-добре е да купувате и ядете по-бледи и “сушени”, а не “сочно изглеждащи” сушени плодове. Но те не трябва да имат и мухъл.”, предупреди експертът.

Източник: БГНЕС

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.