За какво са полезни различните минерални води


За какво са полезни различните минерални води
Снимка: iStock/Guliver

Истинска капсула на времето са българските находища за минерална вода. Образувани преди милиони години, те придават специфични особености и многообразие от здравословни предимства на химическото съединение H2О или водата, без която животът не би бил възможен. България е на второ място по запаси на минерални води в Европа – отстъпваме първото единствено на островна Исландия. У нас са известни над 200 хидроминерални находища с голямо разнообразие на скалния състав. Достигаща на повърхността от стотици метри дълбочина, българската минерална вода осигурява микро- и макроелементи за правилно функциониране на човешкия организъм.

Палитра от минерали

Минералните води могат да се класифицират по различни показатели – степен на минерализация, състав на минералите, температура на водата, алкалност и др. Всеки вид вода може да съдържа различни разтворени химически вещества в количества, които зависят от възрастта на скалите и техния вид. В този смисъл разнообразието на минералните води се дължи най-вече на скалния състав и колкото по-голямо е това разнообразие в зоната на находището, толкова по-богата на различни компоненти е водата. Дълбочината на самото находище не оказва влияние върху минералния състав на водата, а има отношение само към неговата надеждна защита от външни влияния.

ПРИЗНАЦИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ПИЕТЕ ПОВЕЧЕ ВОДА

Концентрацията на различните вещества е по-голяма във вода с произход от лесно разтворими скали (варовик), а може да достигне нулеви стойности при води от неразтворими скали (гранит, базалт). В тази връзка важен критерий за въздействието на минералната вода върху организма на човека е нейната степен на минерализация. Минерализацията на даден вид вода се определя от количеството минерали, разтворено и измерено в милиграмове на литър вода. В България повечето минерални води се отличават със слаба до умерена минерализация (с концентрация на минерали до 500 мг /л). Това позволява тези води да се консумират непрекъснато за оптимална хидратация и снабдяване на организма с полезни вещества в напълно натурален вид.

За какво са полезни различните минерални води?

Специфичният скален профил на всяко находище придава на всяка минерална вода отчетливи особености и същински букет от полезни вещества. Сред тях са макроелементите калций, натрий, фосфор, магнезий и хлор и микроелементите желязо, мед, молибден, манган, селен, хром, флуор и йод. Макроелементите са жизнено важни за функционирането на тялото. Дефицитът им се отразява негативно върху човешкото здраве. Микроелементите влизат в състава на ензимите и хормоните и влияят върху процесите на размножаване на клетките, растеж, кръвообразуване и др. Недостигът или излишъкът им води до сериозни нарушения в обмяната на веществата.

Концентрацията на определени елементи в минералната вода е предпоставка за различен здравословен ефект върху човешкото здраве.

РАЗЛИКИТЕ МЕЖДУ ИЗВОРНА И ТРАПЕЗНА ВОДА

Силициевите води с наличие на силиций над 40 мг/л са подходящи при стомашно-чревни заболявания, подобряват смущенията в обмяната на пикочната киселина, забавят атеросклеротичните процеси. Силицият повишава устойчивостта на тялото при стрес или замърсяване и поддържа имунитета. Сред най-важните му функции е детоксикацията. Според Центъра за контрол на заболяванията на САЩ човек приема между 7-9 г дневно алуминий с храната, но едва 1% от него се абсорбира от тялото. Консумацията на литър минерална вода, богата на силиций, ускорява премахването на токсичния алуминий чрез бъбреците.

"Силицият е структурен елемент, който е отговорен за метаболитните процеси в тялото. Той има способността да улавя и извежда от организма вредните вещества, а също така спомага за здравината и еластичността на тъканите, мозъчните функции и състоянието на нервната система. Силицият играе важна роля и за поддържането на силен имунитет", коментира д-р Владислав Младенов, уролог в УМБАЛ "Александровска" в София.

Водите с повишено съдържание на метасилициева киселина указват благоприятно въздействие върху процесите на стареене. Те действат като натурален овлажнител, подпомагат образуването на колаген и серамид, забавят стареенето на кожата и стимулират метаболизма. “Необходима е за възстановяване на колагена. Действа подобно на лепило, като осигурява сила, гъвкавост и устойчивост на съединителните тъкани”, споделя американският лекар-натуропат д-р Изабел Шаркар.

Флуорните минерални води, съдържащи флуор над 1,5 г/л, са особено подходящи за профилактика на зъбен кариес и превенция на пясък и камъни в бъбреците.

Минералните води с повишено съдържание на калций и сулфидни елементи имат благотворно влияние върху опорно-двигателния апарат, костите, мускулите и тъканите и подобряват физическата издръжливост на организма. Богатите на желязо и арсен минерални води имат положителен ефект при анемии и дават енергия на тялото. Минералните води с магнезий са полезни при неврози и стрес.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама