Ето кога принц Хари и Меган ще загубят кралските си привилегии


Ето кога принц Хари и Меган ще загубят кралските си привилегии
Снимка: Getty Images

Внукът на британската кралица принц Хари и съпругата му, американската актриса Меган Маркъл, ще загубят всичките си кралски привилегии на 31 март.

По-специално те вече няма да бъдат наричани Негово и Нейно кралско височество, да изпълняват представителни функции на членове на кралското семейство и да получават средства от хазната. Това съобщи "Дейли Мейл", припомняйки, че двойката се е преместила в Канада и нейният благотворителен фонд ще представлява интересите й във Великобритания.

Принц Хари, шестият по линията на трона, и съпругата му обявиха на 8 януари, че възнамеряват да се откажат от статута на висши членове на кралското семейство и да си осигурят финансова независимост. На 18 януари Бъкингамският дворец обяви, че двойката вече няма да може да представлява кралица Елизабет II в официални пътувания и да изпълнява други церемониални задължения. Принц Хари ще бъде лишен и от почетните си военни звания, по-специално от титлата капитан на Кралската морска пехота, която през 2017 г. му бе прехвърлена от дядо му - херцога на Единбург, Филип.

Въпреки това, херцогът и херцогинята на Съсекс (и тази титла ще бъде запазена от тях) ще трябва да участват в някои събития във Великобритания до 31 март като висши членове на кралското семейство. Беше потвърдено участието на Маркъл в събития, посветени на отбелязването на Международния ден на жената на 8 март, както посещението на двойката в Уестминстърското абатство на 9 март.

7 ПЪТИ, В КОИТО ХАРИ И МЕГАН НАРУШИХА КРАЛСКИТЕ ПРАВИЛА

Причините за решението на херцога и херцогинята не са напълно ясни, а в британските медии се публикуват различни спекулации за това. Много наблюдатели предполагат, че принц Хари и Меган Маркъл искат да могат да сключват изгодни търговски договори. Други приписват тази стъпка на факта, че двойката е твърде уморена от вниманието на таблоидите, които според принц Хари са започнали истинска кампания за тормоз срещу жена му и са разпространили лъжливи слухове за нея. Миналата есен двойката съди няколко британски вестника, а малко след това принц Хари припомни, че постоянният тормоз от страна на репортери е една от основните причини за смъртта на майка му принцеса Даяна (1961-1997 г.).

Все още не е известно какво ниво на доходи двойката може да осигури за себе си. Както "Дейли телеграф" по-рано съобщи, наследникът на британския трон, принц Чарлз, възнамерява да предостави финансова помощ на сина си, принц Хари, през следващата година. Според непотвърдени оценки, след сватбата му с Маркъл през май 2018 г., принц Хари получава от баща си около 2,5 милиона паунда годишно (3,3 милиона долара), което покрива около 95% от нуждите на семейството.

Маркъл излетя от Лондон за Канада почти веднага, след като двойката обяви решението си да се откаже от привилегиите. Принц Хари се присъедини към нея и техния син, осеммесечния Арчи, две седмици по-късно.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама