Български звезди си отрязаха от косите в подкрепа на протестиращите иранки (ВИДЕО)


Български звезди си отрязаха от косите в подкрепа на протестиращите иранки (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Иранката Махса Амини почина през септември, а нейната крайно трагична смърт провокира поредица от бунтове в ислямската страна. 22-годишното момиче беше арестувано от моралната полиция в Техеран за неправилно носене на хиджаб и това нанесе нови рани на една дълбоко поразена нация. Научете ТУК повече за случилото се с нея.

След като световноизвестни жени си отрязаха кичури от косите в знак на солидарност с продължаващите протести, родни творци последваха примера им. Преди часове Юлиан Вергов сподели в Instagram профила си видео, в което се вижда как те също се разделят с част от косите си, за да засвидетелстват своята съпричастност. Актьорът също така призова българите да се присъединят към мирния граждански протест "България е с теб, Иран", който ще се проведе на 12 ноември от 17 часа пред Пилоните на НДК в София.

Ето какво точно написа Вергов в социалната мрежа:

"На 16 септември 2022г. младата иранка Махса Амини бе убита в ареста от моралната полиция, заради неправилно носене на задължителния хиджаб с подаващ се кичур коса. От тогава Иран е залят от кървави граждански протести, подтискани от правителството със стотици убити, хиляди арестувани, множество документирани груби нарушения на човшките права на протестиращите. В солидарност с протестиращите против режима в Иран, български актьори, режисьори, активисти, млади хора и деца, в това видео засвидетелстват своята подкрепа за свобода и справедливост за Иранските граждани. Използвана е песента BARAYE на иранския певец Shervin Hajipour, станала химн на протестите. https://youtu.be/BGesf7QcREk Ескалиращото напрежение в Иран в момента е резултат от години репресивно управление от иранското правителство и смразяващо бездействие от страна на международната общност. Дали това е исторически момент, който би довел до отдавна чакана свобода в Иран, не знаем?! Но знаем е, че не можем да бъдем безразлични към страданието, репресията, убийствата на невинни жени и мъже в Иран пред очите на целия свят. Поредната кървава точка на картата на света. В знак на солидарност ВИЕ може да споделите това видео в своите социални мрежи и да се присъедените към мирния граждански протест „България е с теб, Иран“, планиран на 12.11.2022г в 17:00ч. пред пилоните на НДК в София."

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама