Махса Амини: Жената, превърнала се в символ на жените в Иран посмъртно


Махса Амини: Жената, превърнала се в символ на жените в Иран посмъртно
Снимка: Instagram

Mиналата седмица почина 22-годишна жена – Махса Амини. Нейната нелепа и крайно трагична смърт провокира поредица от бунтове в една ислямска страна, решила доброволно да остане далеч от цивилизацията. Махса беше арестувана от моралната полиция в Техеран за неправилно носене на хиджаб и това нанесе нови рани на една дълбоко поразена нация.

Иран, който вече пострада от убийствата на млади протестиращи, настояващи за повече свобода на режима, беше потопен в непоносима скръб от загубата на Махса Амини и сега е в национален траур. Последната нейна снимка, в кома и в болнично легло само дни преди да умре, е напомняне за опасностите, пред които са изправени иранските жени.

Младата Махса не беше политически активист и никога не се е изказвала против социалните и политически ограничения, както правят много обикновени иранци в социалните медии. На последната си снимка малко преди ареста си Амини, която е израснала в традиционно, религиозно семейство в северозападния кюрдски град Сакез, изглеждаше като типично щастливо момиче, посещаващо Техеран със семейството си. Тя се готвела да започне университет този месец. Дългото ѝ черно палто и черен шал, който разкривал само част от косата ѝ, дори не нарушавали правилата на Ислямската република.

Трагедията с нейната смърт може да се окаже скъпа за режима, който прекали с прилагането на ислямския дрескод в опит да задържи вълната на светската модерност.

Семейството на Амини твърди, че полицаи са я били в полицейския микробус след ареста ѝ, цитирайки очевидци, които подкрепят това твърдение. Полицията отхвърля обвиненията, заявявайки, че Амини е починала, след като е била откарана в болница, защото е получила инфаркт.

Социалните медии гъмжат от безредиците, а улиците са осеяни с разярни жени, които горят хиджабите си. В сряда сутринта един от най-популярните хаштагове в Иран беше „Не на Ислямската република“. Амини е най-новият символ на потисничеството на иранските жени.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама