Мориган – Ирландската богиня на магията и съдбата


Мориган – Ирландската богиня на магията и съдбата
Снимка: Instagram

От Афродита до Жената котка, продължаваме да се очароваме и запленяваме от силни женски образи. Интерес, който може да се проследи до най-ранните писмени записи в света. Ето защо всяка седмица ще ви запознаваме с легендите, които витаят около някои от най-известните богини, познати на човечеството.

Днес ще ви запознаем с образа на Мориган, известна също като Кралицата Фантом. Тя е страховито келтско божество, което дори присъства в легендите за крал Артур. В ирландската митология Мориган е богиня на смъртта и повелителка на битките. Средновековните ирландски писатели я възприемат като архетипна фигура заради връзката й с духове, най-вече злонамерени женски такива. Дори има моменти от история, когато учените използват „Морига” като нарицателно за всички чудовищни същества - от триглавата ламя, която населява източноевропейските легенди, до демоничната богиня Лилит от Вулгата - каноничният превод на латински на Библията.

ИЩАР: БОГИНЯТА НА СЕКСА И ВОЙНАТА

Мориган е един от най-ярките и запомнящи се примери за триединно божество. В много истории тя се появява сама, но в други - като три богини, действащи под едно име. С възможности да променя формата си, тази келтска богиня отговаря за войната, съдбата и смъртта. Като покровителка на отмъщението, магията и вещиците, тя също управлява реки, езера и други сладководни басейни.

Легендите сочат, че Мориган се появява преди големи битки, предлагайки пророчество и благосклонност както на героите, така и на боговете. Тук става ясно и защо е наричана Кралицата Фантом - тя приема формата на гарван, за да отнесе мъртвите. Другите й проявления са стройна мома, готова за бой кралица и стара крона.

Смята се, че нейният съпруг е Дагда (или Великият Бог), който веднъж е дошъл при нея за пророчество преди голяма битка. Мориган е свързана с няколко свещени и природни обекта в цяла Ирландия. Като например Раткроган - комплекс от археологически обекти. Там се намира и пещерата на Мориган. Геологически това е високо и тясно възвишение между варовикови образувания, с малка пролука, през която се влиза, но в хоризонтално положение. Без значение дали е валяло скоро, или не, пещерата винаги е мокра и пълна с кал. Преди да влезете обаче, цялата група трябва да се събере в кръг, за да помоли за закрилата и благословията на Мориган, преди да влезе в пещерата й.

Вижте тази публикация в Instagram.

#deusas #morrigangoddess #lobosnegros #mitologiacelta 😘😘😘

Публикация, споделена от alex trafalgar law (@law_pirata77) на

Култът към богинята Мориган е придружен с магически ритуали, тъй като тя не се бие на бойното поле, а действа по магически начин. С тези похвати богинята на смъртта събужда яростта в боя или взима жизнената енергия на този, който трябва да загине в битката. Тя е тясно свързана с психиката на героите и затова често я изобразяват в червено, като цвета на кръвта.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама