Ед Шийрън спечели делото за плагиатство


Ед Шийрън спечели делото за плагиатство
Снимка: Getty Images

Британският поп феномен Ед Шийрън не е изплагиатствал "Let's Get It On" на Марвин Гей, когато е композирал своя хит от 2014 г. "Thinking Out Loud", реши американско жури в четвъртък. Английският музикант каза, че е "много щастлив" от решението, но "невероятно разочарован, че неоснователни твърдения като това" стигат до съда.

Шийрън се изправи и прегърна своя екип, след като съдебните заседатели решиха, че той „самостоятелно“ е създал песента си, според репортер на AFP във федералната съдебна зала в Манхатън.

Делото беше заведено от наследници на съавтора на Гей Ед Таунсенд, които твърдяха, че хармоничните прогресии и ритмичните елементи от песента на Шийрън са премахнати без разрешение от класиката, станала известна от Гей. Наследниците поискаха дял от печалбата от песента на Шийрън.

„Ако журито беше решило този въпрос по друг начин, щяхме да се сбогуваме с творческата свобода на авторите на песни“, каза Шийрън в изявление след това. „Опустошително и също обидно е да бъдем обвинени в кражба на песни на други хора, когато влагаме толкова много в прехраната си“, добави той.

Помните ли Мег Райън? Няма да я познаете днес! (СНИМКА)

32-годишният Шийрън изпълни редица песни от свидетелската скамейка, докато дава показания в гражданския процес. Английският музикант свидетелства, че пише повечето от песните си за един ден и отбеляза, че е съавтор на "Thinking Out Loud" с певицата и авторка на песни Ейми Уадж. Двамата са написали „Thinking Out Loud“ в дома на Шийрън през февруари 2014 г., каза той. „Седнахме китара до китара“, каза Шийран, според американски медии. „Написахме заедно доста. Съдебните заседатели бяха натоварени да решат дали песента на Sheeran и класиката на Gaye са съществено сходни и дали техните общи елементи са защитени от закона за авторското право. Семейството на Таунсенд посочи, че групата Boyz II Men е изпълнила комбинация от двете песни и че Шийрън е смесил песните заедно и на сцената.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама