Ето кои актриси получиха почетна награда "Оскар" (СНИМКИ)


Ето кои актриси получиха почетна награда "Оскар" (СНИМКИ)
Снимка: iStock

Снощи се състоя връчването на почетните "Оскар"-и  - скромна церемония, на която присъстваха звезди от ранга на Леонардо ди Каприо, Брадли Купър и Натали Портман.

Актрисата Анджела Басет беше отличена за кариерата си, изпъстрена от незабравими роли - от Тина Търнър до кралицата на Уаканда, на звездна гала в Холивуд за връчването на почетните награди "Оскар", съобщават Ройтерс и АФП.

Актьорът, режисьор, сценарист, текстописец, продуцент и писател Мел Брукс също получи почетна статуетка за цялостно творчество на годишните награди на Управителния съвет на американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

Излизайки на сцената, за да приеме трофея си, Анджела Басет отдаде почит към 10-те чернокожи жени, спечелили награди "Оскар", като назова всяка една от тях. Актрисата каза още, че се надява филмовата индустрия да предостави повече възможности за цветнокожите.

Повечето от тазгодишните носители на почетните награди на киноакадемията не са печелили състезателни "Оскар"-и. Изключение прави 97-годишният Мел Брукс, който получава приза за оригинален сценарий за филма "Продуцентите" (1968).

Анджела Басет има две номинации за състезателни "Оскар"-и - за ролите си на Тина Търнър във филма "What's Love Got to Do With It" и на кралица Рамонда в супергеройската продукция "Черната пантера: Уаканда завинаги".

Мел Брукс започва кариерата си като сценарист, а през следващите 70 години пише сценарии и книги, режисира, играе и се изявява като продуцент в киното, телевизията и на Бродуей. Ветеранът е сред малцината носители на "голямата четворка" ЕГОТ - водещите награди за телевизия, музика, кино и театър "Еми", "Грами", "Оскар" и "Тони". Брукс има още две номинации за "Оскар".

След музикално представяне от звездите от "Продуцентите" Нейтън Лейн и Матю Бродерик, Мел Брукс се пошегува, че цени новата си статуетка "Оскар", защото е продал предишния си трофей и той много му липсва.

"Този няма да го продам, кълна се в Бог", каза той.

Американската киноакадемия отличи и филмовата монтажистка Каръл Литълтън. Името на 82-годишната Литълтън може да не е толкова разпознаваемо, колкото на останалите носители на почетни награди "Оскар", но филмовата монтажистка е работила почти пет десетилетия с някои от най-добрите режисьори в Холивуд и е монтирала филми като "Голямото замръзване" и "Манджурският кандидат". Единствената й номинация за "Оскар" е за монтажа на филма "Извънземното" на Стивън Спилбърг. Литълтън е омъжена за оператора и бивш президент на американската киноакадемия Джон Бейли.

На церемонията Мишел Сатър, която ръководи прочутите арт програми на института "Сънданс" повече от 40 години и е помагала на режисьори като Пол Томас Андерсън и Райън Куглър в най-ранните етапи от кариерата им, получи хуманитарната награди "Джийн Хершолт".

Наградите на Управителния съвет на американската киноакадемия трябваше да бъдат раздадени за 14-и пъти на 18 ноември миналата година, но церемонията беше отложена заради историческата стачка на сценаристите и актьорите в Холивуд.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама