Кръстиха нов вид дърво на Леонардо ди Каприо


Кръстиха нов вид дърво на Леонардо ди Каприо
Снимка: Getty Images

Нов дървесен вид е наречен на името на актьора Леонардо ди Каприо в знак на почит към кампанията на холивудската звезда срещу изсичането на горите, съобщиха от Кралската ботаническа градина в Лондон.

Вечнозеленото дърво с големи жълто-зелени цветове, което е открито в камерунската гора Ебо, е първият нов вид, официално наименуван през 2022 г. от ботаниците от прочутите градини в лондонския квартал Кю.

Научното име на дървото - Uvariopsis dicaprio - е признание за работата на 47-годишния американски актьор за предотвратяване на сечта в застрашената гора, където е открит да расте единственият известен екземпляр на дървото.

Холивудският актьор проведе кампания в социалните медии, след като през 2020 г. Камерун даде разрешение за сеч в девствения резерват за дива природа. Концесията беше отменена месеци по-късно от президента на Камерун Пол Бия, "със сигурност отчасти благодарение на неговата подкрепа", пишат учените в онлайн списанието PeerJ, позовавайки се на Ди Каприо.

"Много ценим подкрепата, която Лео ни оказа в кампанията за защита на Ебо миналата година, така че ни се стори подходящо да го почетем по този начин", каза Мартин Чийк, който ръководи екипа за Африка в отдела за идентификация и наименования на Кю. "Ако концесията за дърводобив беше продължила, вероятно щяхме да загубим този вид заради добива на дървесина и селското стопанство, което обикновено следва концесиите за дърводобив", добави Чийк.

Uvariopsis dicaprio е временно включен в списъка на критично застрашените видове. Единственият известен екземпляр, който е висок 4 метра и има само мъжки цветове, е открит до пешеходен участък, казват учените.

Ди Каприо, известен най-вече с филма "Титаник" от 1997 г., тази година изигра ролята на астроном в комедията на Нетфликс "Не поглеждай нагоре" за учени, които се опитват да привлекат вниманието на света към комета, движеща се към Земята.

Въпреки това той самият е критикуван за това, че през 2016 г. е летял с частен самолет, за да вземе награда за опазване на околната среда.

Учените в Кю дават имена на нови видове растения и гъби вече повече от 150 години. Не е необичайно видове да бъдат кръщавани на известни личности. Карибски ракообразен паразит е кръстен на реге звездата Боб Марли, австралийска конска муха е кръстена на певицата Бионсе, а жаба е кръстена на принц Чарлз.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама