Любо Нейков: Актьорите лъжат красиво, а политиците дрънчат като цинкови кофи


Любо Нейков: Актьорите лъжат красиво, а политиците дрънчат като цинкови кофи
Снимка: bTV

Любо Нейков е един от най-любимите български актьори. Той радва зрителите и от малкия екран, и от театралната сцена. В момента Нейков се подготвя усилено за предстоящата премиера на Русенския театър "Натюрморт със затлъстял племенник" от румънския драматург Йон Сапдару. В спектакъла, който ще бъде представен на 18 февруари, актьорът ще влезе в ролята на въпросния племенник. Ето какво сподели той в интервю за БТА. 

На въпрос дали е лесно в днешно време да си актьор Нейков обясни, че това е като всяка професия в България - има своите трудности и хубави моменти.

Вижте още: Галя от „Каризма“ събра погледите с еротични СНИМКИ

"Въпросът е да си обичаш професията, да обичаш това, с което се занимаваш, и да го правиш по най-добрия начин. Дали ще метеш улиците, дали ще изхвърляш кофите, дали ще боядисваш някакви сгради, ако го правиш с любов, ще се чувстваш щастлив", каза актьорът.

За Нейков трите най-важни думи са любов, мир и здраве

На въпрос как като човек, който борави със словото, дешифрира "изкуствен интелект", "сглобка" и "времеубежище", избрани за думи и изрази за 2023 година, Нейков отговори, че лично тези думи ги използва изключително рядко в общуването си.

"Времеубежище" е роман, който ние сме обсъждали. Относно въпросната "сглобка" - не съм използвал тази дума, защото нито я харесвам, нито я одобрявам, нито пък това, което седи зад нея. "Сглобка" е хрумка на някакви измислени хора, занимаващи се с някакви измислени неща, които не са в полза на нас, хората, и на обществото. Това, което правят, и това, с което се занимават, не достига до нас. То нас не ни занимава, това занимава единствено само тях и техния приятелски кръг", каза още актьорът.

По думите му изкуственият интелект е нещо изключително полезно, но ако бъде насочено в правилната посока и материя. "Например за по-бързо събиране и синтезиране на информация. Изкуственият интелект би помогнал много в елементарни неща, които ни отнемат време. Говорим от толкова много години за електронно правителство. Мисля, че изкуственият интелект там би подредил по много по-бърз начин информация, би бил полезен на обществото, но не мисля, че би застрашил общуването ни. И не мисля, че би застрашил професии, които да изчезнат. Да, изкуственият интелект може да помогне на някакви роботи, които да ни сервират кафе сутрин, когато отиваме за работа, но ми е много по-приятно човек да ми направи кафе, да си разменим няколко думи. За мен общуването лице в лице е много по-важно. Много по-стойностно е да видя очите, да видя зад очите. Когато чуеш думи, казани от компютъра, е едно, а когато човек ги говори, откриваш смисъла зад думите. Например мога да ти кажа само колко е часът, но с това да разбереш, че всъщност те обичам и имам добро отношение към теб, или обратното", обясни Нейков.

Вижте още: Няма да повярвате колко е пораснала малката дъщеричка на Ивайла Бакалова (ВИДЕО)

На въпрос кои са неговите три думи за миналата година, актьорът отвърна, че му се иска те да са много важни в целия му живот.

"Понеже така се и казвам - това са любов, мир и да сме здрави. Това са трите най, най, най-важни думи. В последните години усетихме колко е важно да живеем в мир. На годините, на които съм, мъдростта ми дава да кажа колко е важно да обичаме и да бъдем обичани. И, разбира се, най-важното е да сме здрави", каза още актьорът.

Политиците са изключително лоши артисти

Актьорът коментира и дали политиците надминават артистите в превъплъщенията си. "Не, това са изключително лоши артисти. Актьорът лъже, но лъже красиво. И в голяма степен, когато гледаш един актьор и неговата изява на сцена или във филми, виждаш как хубаво се превъплъщава, а те не умеят, фалшиви са, дрънчат като цинкови кофи и им личи колко са неискрени", каза Нейков.

Актьорът вижда в погледите на българите зад граница любов, свобода и желание да се завърнат

В творчески план на актьора му предстоят много пътувания. "От миналата година ми се събра много да пътувам в чужбина, да играя пред българска диаспора и сега продължавам. Предстои ми да съм в Аликанте и Гандия (Испания), а след това във Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Сингапур. За пръв път българска диаспора ще се събира на културно мероприятие в Сингапур", обясни Нейков.

Той каза, че в погледите на българите зад граница вижда любов и желание да се върнат. "Това много ми харесва. Те имат желание, гледат, и мисля, че съвсем скоро ще се върнат. Най-важното, което откривам в тях, е свобода. Те се чувстват истински свободни да ходят, където си пожелаят, да работят, каквото си пожелаят и да мислят, както те решат. Тази свобода ми прави сериозно впечатление", заяви актьорът Любомир Нейков.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама