Клас 90: Новият игрален филм, който събра редица български актьори


Клас 90: Новият игрален филм, който събра редица български актьори
Снимка: Julian Vergov/Instagram

Новият игрален филм „Клас 90“ събира на снимачната площадка едни от най-популярните български актьори, видя екип на БТА. В продукцията на „Мирамар“ участват Любомир Нейков, Юлиан Вергов, Параскева Джукелова, Георги Златарев, Роберт Янакиев, Стефка Янорова, Людмила Митева, Биляна Петринска, Надя Конакчиева, Елена Атанасова и Стефан Денолюбов, както и тяхната германската колега Катрин Йене.

Кевин Костнър и Морган Фрийман снимат филм в Румъния

„Правим тази продукция с амбицията за голям пълнометражен, а не нискобюджетен филм. Според мен качеството ще бъде същото като на другите ни филми“, каза пред БТА продуцентът Матей Константинов от „Мирамар“ („Дзифт“, Love.net, „Вездесъщият“, тв сериала „Порталът“ ).

До 22 юни ще продължат снимките в полите на Витоша. Режисьор е Бойко Боянов, който е и сценарист, заедно със Станислав Тодоров-Роги. Премиерата на „Клас 90“ е в края на 2024 г.

Филмът се снима в рамките на 18 дни в района на столичния квартал Симеоново, където планински хотел събира десетина съученици от гимназията, които празнуват 30 години от завършването си. Естествено, купонът не се развива според очакванията и празнуващите прекарват една бурна нощ, пълна с изненади и обрати.

Жанрът е драма с елементи на комедия, като забавните моменти не попречват на историята да бъде сериозна и дълбока, едновременно да разсмива и разплаква, разказват от „Мирамар“. По думите им филмът се отличава със сюжет, който голяма част от публиката може да припознае. Съдбите на героите, след завършването, са преплетени в разказа с някогашните гимназиални взаимоотношения. И докато всички помнят кой открадна дневника, много по-големи тайни излизат наяве в паметната нощ. Към класическия въпрос „А сега накъде?“, който се оказва съвсем актуален и 30 години по-късно, се добавя и „Дотук какво?“.

РЕЖИСЬОРЪТ ЗА ФИЛМА

Искахме да разкажем нещо, което и самите ние сме преживели, а това се отнася и за актьорите, които участват във филма, казва Бойко Боянов. Действието се развива за по-малко от 24 часа.

По думите му историята е пълна измислица, но „сме се възползвали от нашия жизнен опит“. Няма литературен източник или истинска случка, идеята е, когато публиката гледа, да има чувството, че това може да се случи реално в живота, допълва Боянов.

Една от актрисите – Катрин Йене, е германка, защото в „Клас 90“ има герой, който от дълги години живее в Германия и там се жени. Тази героиня е и единственият външен човек, който не е от този клас, казва режисьорът, за когото този филм е негов пълнометражен дебют.

По думите му в лентата няма главен герой: „Опитваме се всичките 12 героя да ги проследим паралелно. Сценарият имаше около 13 варианта. Никак не е лесно да следиш какво се случва едновременно с 12 герои“.

АКТЬОРИТЕ ЗА ФИЛМА

Филмът не е носталгичен само за мен, а за едно огромно поколение, а и не само за едно, казва Любомир Нейков. „Моят герой се казва Гюлето, по разбираеми причини, свързани с формата на гюлето. Каквато е формата на гюлето, такъв е и моят герой. Сценарият започва с две едри фигури... По-едри от мен накъде“, очевидно след Витоша съм аз. Витоша няма как да я снимат цялата – да мърда, затова ме извикаха мен“, разказва с усмивка актьорът.

Юлиан Вергов казва, че по време на снимките му се е наложило да научи малко немски, заради колежката си Катрин Йене. „Както има един жалък опит за свирене на китара, който трябваше да репетирам доста дълго време. Не ми се отдава, но в киното всичко е лъжа и монтаж. Оказа се, че няма да монтират, а ще бъде така, както съм го изсвирил, и още по-лошо – както съм го изпял. Слава Богу, че Стефан Денолюбов също пееше“, разказва Вергов. По думите му в „Клас 90“ има много хумор и много тъга по неслучили се неща.

Георги Златарев е в ролята на адвокат, който е голям фукльо и суетен човек, но в края на филма претърпява доста сериозни трансформации. „И в края на тази дълга нощ преоценява много неща за себе си и доста неща се променят в него. Вярвам, че промяната обикновено е за добро, стига да не е изкуствена и да показваш фалшиво, че се променяш“, допълва актьорът от театър „Възраждане“.

„В този филм повечето неща сме ги преживели всички, но тук ги виждаме накуп заедно, събрани – това са нещата, които най-добре ни помагат да погледнем на себе си. Дори да звучи тривиално, правилно да успеем да погледнем на себе си според мен е едно от най-трудните неща изобщо. Да имаме сили да се изправим пред себе си и да си признаем някакви неща, виждайки ги в другите. Дори да не е изненада, е изключително полезно и хубаво“, казва още Георги Златарев.

Стефка Янорова казва, че героинята ѝ е близка с деликатността си и със силата да прощава. „Надявам се и аз да съм такава“, допълва тя. Казва също, че бързо е приела предложението за ролята: „Знаете, че игрални филми се снимат доста рядко. Знам още от миналото лято и се радвам, че се осъществи, макар че мина през доста перипетии“.

Разказва, че на снимки винаги е изморително „защото снимането на филми е свързано с много чакане“. Това не е новост, винаги така е било и така ще бъде още известно време, докато не дойде изкуственият интелект, допълва с усмивка актрисата от театър „Българска армия“.

„По време на снимките беше студено. Очаквах, че когато снимаме на поляната през юни, ще бъде страшен купон, а то беше страшен студ – 10 градуса“, допълва Параскева Джукелова. Тя е в ролята на политически журналист.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама