Майкъл Дъглас ще получи наградата "Златна палма" в Кан


Майкъл Дъглас ще получи наградата "Златна палма" в Кан
Снимка: Getty Images/Guliver

Актьорът Майкъл Дъглас ще бъде удостоен с почетната награда "Златна палма" за цялостно творчество на 76-ото издание на кинофестивала в Кан. Отличието е "признание за блестящата му кариера и отдаденост на киното", се казва в съобщението на организаторите.

Почетната "Златна палма" ще бъде връчена на Дъглас на церемонията за началото на форума на 16 май.

Мерил Стрийп грабна престижната награда "Принцесата на Астурия" 

"След повече от 50 години кариера, за мен е чест да се завърна на "Кроазет", за да открия фестивала и да говоря на нашия общ език - този на киното", се казва в разпространено от 78-годишния актьор изявление.

Четири филма с участието на Майкъл Дъглас са били част от конкурсната програма в Кан: "Китайски синдром" на режисьора Джеймс Бриджис през 1979 г., "Първичен инстинкт" на Пол Верховен през 1992 г., "Пропадане" на Джоуел Шумахер през 1993 г. и "Зад свещника: Моят живот с Либераче" на Стивън Содърбърг през 2013 г.

Баща му - актьорът Кърк Дъглас, беше председател на журито на фестивала през 1980 г.

Майкъл Дъглас спечели награда "Оскар" за най-добър актьор през 1988 г. за ролята си на брокер във филма на Оливър Стоун "Уолстрийт". Продължението му, "Уолстрийт: Парите никога не спят", беше показано извън конкурсната програма на кинофорума във френския крайбрежен град през 2010 г.

Дъглас беше отличен и като продуцент на "Полет над кукувиче гнездо", който печели "Оскар" за най-добър филм през 1976 г.

Кинофестивалът в Кан ще се проведе от 16 до 27 май. Председател на журито тази година е шведският режисьор Рубен Йостлунд, който спечели втората си награда "Златна палма" миналата година за филма "Идиотският триъгълник".

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама