Милена Рамчева: Практиката и натрупаният опит са най-големите учители в живота (ВИДЕО)


В най-женския месец март започваме нова рубрика в iWoman.bg "Бизнес на токчета".

Ние вярваме, че в България има много силни и вдъхновяващи жени, чиито истории искаме да разкажем на нашите читатели. Успешни дами, които доказват, че бизнесът не е запазена територия само за силния пол. Жени, които балансират между личния и професионалния живот. Които се изправят пред предизвикателствата на корпоративния свят и успяват, без да губят женствеността си. А Милена Рамчева е именно една от тях, затова избрахме точно тя да бъде нашият първи гост.

Вече повече от 15 години тя работи в сферата на директния маркетинг, като има дългогодишен опит в обслужването на клиенти и фулфилмънт процесите на онлайн магазини. Започва кариерата си в световно известното издателство Рийдърс Дайджест, консултант е по директен маркетинг на руската компания Bluefox за азиатския пазар, работи във Филипините и страните от Югоизточна Азия. От ноември 2016 година е изпълнителен директор на Метрика ООД. Основната цел на компанията е да предоставя клиентско обслужване на високо ниво, предлагайки услуги с добавена стойност на своите клиенти.

Кой е най-важният урок, който научихте от бизнеса? 

Много уроци научих, но един от най-важните е, че практиката и натрупаният опит са най-големите учители в живота. За да си сигурен, че можеш едно нещо, наистина трябва да си го направил.

Коя е Милена Рамчева извън офиса? 

Милена Рамчева извън офиса е съвсем нормален човек със семейство и дъщеря на 9 години, обичаща да пътува, което последната година не се случва много често, но пък замени фокуса си от пътувания в чужбина с пътувания в страната и повече ходене в планината.

Как се комбинира личният живот с професионалните ангажименти?

Бих казала, че е изключително трудно. Балансът се намира много трудно. Лесно се излиза от него и след това много трудно се връща. Аз мога да призная, че моят баланс е нарушен в полза на работата, което във всеки свободен момент се опитвам да компенсирам, обръщайки повече внимание на дъщеря си.

В последните години се говори все повече за равенство между половете. Мислите ли, че има недооценяване и подценяване на жените, особено за мениджърски позиции?

Това е много актуална тема в последно време. Недооценяване не знам. Не бих казала, че има сериозно подценяване, по-скоро на една жена и е по-трудно да се докаже или по-скоро трябва да положи повече усилия, за да се докаже на определени мениджърски позиции.

С мен нещата бяха доста интересни, когато аз поех позицията на изпълнителен директор на Метрика, бях първата жена, която поема мениджърски пост в някоя от компаниите в групата. Това се промени в последните години, назначиха се и други дами в Португалия и Испания, така че нещата се променят и се приемат положително, дори и да костват малко повече усилие, за да се докажем.

Има ли дейности, в които жените сме по-добри от мъжете? 

Аз смятам, че ние сме по-добри във всичко. По-добри сме в това да организираме нещата. Може би мъжете са по-добри в аналитичните дейности, но жените са по-добри в дейностите, свързани с организация.

Кои са личностните качества, които гарантират успешна кариера?

За всеки е индивидуално, в зависимост от сферата, в която се реализират дамите, но със сигурност сред важни качества са: да бъдат целеустремени, да знаят какво наистина искат и да могат да се борят до последно, за да го постигнат.

Кои са Вашите 3 най-силни качества?

Моите най-силни качества са, че съм изключително упорит и целеустремен човек, винаги имам цел, към която се стремя и може би това, че съм много откровена също ми помага. Винаги поставям нещата открито на масата и смятам, че по този начин се случват добрите сделки.

За какво мечтаете и какво още искате да постигнете в личен и професионален план?

През целия си живот съм имала различни цели и мечти, които във времето се променяха поради едни или други обстоятелства. Детската ми мечта беше да бъде изобретател и космонавт, след това се трансформира в това да стана лекар, а накрая станах икономист.

Целите, които си поставям вече са в по-краткосрочен план, тъй като пандемията промени този начин на мислене. Мечтите ми вече не са толкова напред в бъдещето, за да може накрая да се чувствам удовлетворена и щастлива. За мен щастието се измерва в постигнатите цели, така че като погледна резултатите, те да ми носят удовлетвореност.

Цялото интервю с Милена Рамчева вижте тук:

Автор: Габриела Андреева

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички