Музата на музикантите продава любовни писма на търг


Музата на музикантите продава любовни писма на търг
Снимка: Getty Images

Любовни писма до Пати Бойд от Джордж Харисън и Ерик Клептън ще бъдат предложени на търг на аукционна къща "Кристис" заедно с дрехи, бижута и други сувенири от известния модел и муза на музикантите, предаде "Асошиейтед прес".

Бойд, която е била омъжена както за "бийтълса" Харисън, така и за легендарния китарист Клептън, продава набор от артикули от времето, когато е в епицентъра на контракултурата през 60-те и 70-те години на миналия век, съобщи "Кристис".

Вижте още: Джордж Харисън от Beatles искал да се ожени за Янка Рупкин

За Бойд Джордж Харисън написва "Something" - една от най-популярните песни на прочутата ливърпулска четворка The Beatles.

Страстта на Клептън към жената на приятеля му вдъхновява песента "Layla". По-късно, когато Пати Бойд напуска Джордж Харисън и се омъжва за Ерик Клептън, той ѝ прави серенада с "Wonderful Tonight".

Какво се продава на търга

На търга ще бъдат предложени две любовни писма от Клептън, писани по времето, когато Бойд е омъжена за Харисън, както и оригиналната обложка на албума на "Derek and The Dominos" от 1970 г. "Layla and Other Assorted Love Songs", представляваща картина на рус модел, който напомня на Клептън за Бойд. Очаква се тя да бъде продадена за сума между 40 000 и 60 000 британски лири (между 51 000 и 76 000 щатски долара).

Участниците в търга ще могат да наддават и за писма и бележки от Харисън, както и за ръкописния му текст на песента "Mystical One", чиято приблизителна оценка е между 30 000 и 50 000 британски лири (между 38 000 и 63 000 щатски долара).

От "Кристис" отбелязват, че животът и кариерата на Пати Бойд "очертават някои от ключовите моменти на културната революция, която промени света през 60-те години на 20-и век", а търгът предлага на колекционерите и феновете "несравним шанс да видят и притежават част от културната история".

Над 100-те лота включват и снимки, направени от Бойд, която става опитен фотограф. Сред тях са фотографии на Beatles от посещението им в Индия през 1968 г.

"Щастлива съм да се откажа от тези неща, които ценях и обичах толкова много години", казва 79-годишната Пати Бойд. "Тези предмети представляват специални моменти в живота ми, но сега мисля, че е време да продължа напред и да споделя с другите това, което имам", допълва тя.

Артикулите ще бъдат предложени на онлайн наддаване между 8 и 22 март. От 15 до 21 март те ще бъдат изложени в централата на "Кристис" в Лондон.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама