Неща и места, кръстени на кралица Елизабет Втора


Неща и места, кръстени на кралица Елизабет Втора
Снимка: Getty Images/Guliver

Рецепти, самолетоносач, линия на метрото в Лондон, национален парк в Уганда... По повод кончината на кралица Елизабет Втора, която почина на 8 септември на 96-годишна възраст, Франс прес предлага списък с десет неща или места, наречени на нейно име:

"Пиле за коронация"

Приготвено на банкета за коронацията на кралицата през 1953 г., това студено ястие е предназначено да съблазни вкусовете на гостите от цял свят. В оригиналното меню на френски блюдото е наречено "пиле кралица Елизабет".

Оттогава рецептата - студени пилешки гърди със сос от къри, се е превърнала в популярна гарнитура за сандвичи и картофи на фурна отвъд Ламанша.

Тортата на кралица Елизабет

Тортата "Кралица Елизабет" се появява за първи път в канадска готварска книга през 1953 г. - годината на коронацията на Нейно Величество. Приготвен от захар, брашно, фурми, яйца и масло и гарниран със захар и настърган кокос, десертът остава популярен в канадските пекарни.

Вижте още: Как Елизабет Втора промени историята

Самолетоносачът "HMS Кралица Елизабет"

През 2014 г. кралица Елизабет Втора кръщава този гигантски самолетоносач като разбива бутилка уиски върху корпуса, вместо традиционното шампанско, по време на церемония в шотландската корабостроителница в Росайт. "HMS Кралица Елизабет" (Куин Елизабет) е най-големият военен кораб, строен някога в Обединеното кралство. Плавателният съд - три пъти по-дълъг от фасадата на Бъкингамския дворец (280 метра) и висок колкото Ниагарския водопад, извършва първата си мисия през 2021 г.

Линиите на метрото Юбилей и Елизабет в Лондон

Линията Юбилей е последната линия на лондонското метро, пусната в експлоатация през 1979 г. Името й идва от сребърния юбилей от възкачването на кралицата на трона, отбелязан две години по-рано. Като допълнителен символ, на картата на лондонското метро линията е сребристо-сива. Откритата тази година нова линия за бърз транспорт, която свързва източния и западния край на Лондон, е наречена Елизабет.

"Кралски" конни надбягвания

Кралицата е запален любител на конните надбягвания и е дала прилагателното "кралско" на най-известното състезание в Европа, което се провежда в Аскот (Южна Англия) всяка година през юни.

Кулата "Елизабет"

Часовниковата кула на Уестминстърския дворец - седалище на британския парламент, която приютява намира известната камбана Биг Бен, е преименувана на името на кралицата след нейния диамантен юбилей през 2012 г.

Друга парламентарна кула, "Виктория", е наречена на името на прабабата на Елизабет Втора през 1897 г., в чест и на 60-годишнината от възкачването й на трона през 1837 г.

Вижте още: Рекорди, поставени от Елизабет Втора

Мостът на кралица Елизабет Втора

Откритият през 1991 г. мост "Кралица Елизабет Втора", който пресича река Темза в Източен Лондон, по онова време е най-дългият висящ мост в Европа (65 метра). С кръщаването му на монарха е избягната необходимостта да се избира между имената на двата града, които свързва.

Национален парк "Кралица Елизабет" в Уганда

Националният парк "Кралица Елизабет" - най-посещаваният от парковете в Уганда, е известен с дивата си природа, вулканичните си конуси и кратерните си езера. Паркът, който се простира на близо 2000 километра, е преименуван след посещение на кралицата през 1954 г., когато Уганда все още е британски протекторат.

Земята принцеса Елизабет в Антарктида

Този район на Антарктида е открит през 1931 г. от експедиция на британци, австралийци и новозеландци и е кръстен на принцеса Елизабет, която тогава е на четири години. Понастоящем районът е част от Австралийската антарктическа територия.

"Стаята на кралицата" в Белия дом

Първоначално наричана "Розовата стая", тази стая на втория етаж на Белия дом във Вашингтон е преименувана през 1963 г., след като Елизабет Втора прекарва там четири дни през 1957 г.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама