Тейлър Суифт - жената, която покори 2023


Тейлър Суифт - жената, която покори 2023
Снимка: Getty Images

Отминаващата 2023 г. е годината на американската певица Тейлър Суифт. Световното ѝ турне Eras подобри множество рекорди, а феновете ѝ буквално предизвикаха земетресение - по време на концерти през юли в Сиатъл беше регистрирана сеизмична активност, равняваща се на трус с магнитуд 2,3.

Успехите на Тейлър Суифт

Певицата беше обявена за "Личност на годината" от списание "Тайм". Тейлър Суифт е първият човек в сферата на изкуството, получил тази титла заради "успеха си като артист". Преди дни изпълнителката навърши 34 години.

"Голяма част от това, което Тейлър Суифт постигна през 2023 г., е неизмеримо. Тя се ангажира да придаде стойност на мечтите, чувствата и преживяванията на хората, особено на жените, които се чувстваха пренебрегвани и рутинно подценявани", каза главният редактор на списание "Тайм" Сам Джейкъбс. Според него "Тейлър Суифт намери начин да премине границите и да бъде източник на светлина", допълни той.

Списание "Форбс" пък обяви певицата за най-влиятелната жена в развлекателната индустрия.

Суифт е и най-печелившият изпълнител на 2023 г., след като специализираното издание "Полстар", цитирано от "Асошиейтед прес", обяви, че приходите от турнето Eras надхвърлят eдин милиард щатски долара. Първоначалните оценки сочат, че тя е реализирала постъпления от 1,04 млрд. щатски долара от продадени 4,35 млн. билета за 60 концерта в целия свят.

Турнето Еras започна през март с концерт в Глендейл, щата Аризона. Досега тя имаше изяви в САЩ, Мексико, Аржентина и Бразилия, където смъртен случай помрачи изявите на Тейлър Суифт. Турнето обаче беше белязано и от трагичен инцидент - през ноември в Рио де Жанейро млада жена почина в резултат на кардиореспираторен проблем. По време на концерта температурата на въздуха в бразилския град надхвърляше 39 градуса Целзий, а влажността беше около 70%.

След почивка през декември и януари, певицата продължава турнето в Азия - първата ѝ спирка е Токио, на 7 февруари. През пролетта на 2024 г. музикалната звезда планира срещи и с почитателите си в Европа - първата ѝ изява ще бъде в Париж на 9 май. В обявена програма на Eras България не фигурира.

Певицата направи и филм за турнето си, озаглавен "Taylor Swift: The Eras Tour", който също пожъна сериозен успех. Той излезе в голяма част от киносалоните по света в средата на месец октомври, а според данни на "Полстар" от премиерата му насам постъпленията надхвърлят 250 млн. щатски долара в световен мащаб, което го прави най-печелившият концертен филм на всички времена, съобщи Асошиейтед прес.

От тази година Тейлър Суифт е и милиардерка. През октомври сп. "Форбс" обяви, че финансовото състояние на певицата възлиза на 1,1 млрд. щатски долара. Според изчисленията на изданието повече от 500 милиона щатски долара от богатството й са от хонорари и концерти, а останалите около 500 млн. щатски долара са от нарастващата стойност на нейния музикален каталог.

В музикалните класации

Освен с турнето и концертния си филм, Тейлър Суифт чупи рекорди и в музикалните класации тази година. Тя беше обявена от "Билборд" за най-изявен изпълнител на 2023 г., след като категорично доминира в чартовете за албуми и за сингли през изминалите дванадесет месеца.

Тази година певицата преиздаде още два от албумите си - "Speak Now (Taylor’s Version)" излезе в началото на юли, а 1989 (Taylor’s Version) - в края на октомври. Музикалната звезда реши да презапише първите си шест албума заради спор за авторски права. През 2021 г. певицата успя да преиздаде албумите Red и Fearless, като в новата версия в заглавията добави Taylor's Version.

Тази година Суифт стана и изпълнителката с има най-много албуми - общо 13, оглавявали класацията "Билборд 200". Тя реализира историческо постижение в чарта, като класира едновременно пет свои продукции в челната десетка в началото на декември. Американката е първият жив изпълнител с подобно постижение в над 60-годишната история на подреждането.

Тейлър Суифт е най-търсеният изпълнител за 2023 г. във водещата платформа за музика Spotify, като от началото на януари до ноември е събрала над 26,1 млрд. стрийма, сочат оповестените данни.

Певицата има силен принос и за американската икономика. Според в. "Вашингтон пост" благодарение на турнето Eras в хазната на САЩ са влезли над 4 млрд. щатски долара. Камарата на представителите на щата Пенсилвания, който е роден на музикалната звезда, взе решение да обяви 2023 г. за "Ера на Тейлър Суифт" заради нейното голямо музикално, културно и икономическо значение през последната година. Според щатските законодатели Тейлър Суифт е ролеви модел за смелост, приемане на самия себе си и справяне с лични и професионални предизвикателства.

Личният ѝ живот

През 2023 г. Тейлър Суифт постигна успехи и в личния си живот. Тя е обвързана със състезателя по американски футбол Травис Келси от отбора "Канзас Сити Чийфс". Двамата бяха снимани нееднократно заедно, а тя присъства на спортните му изяви.

 

И през следващата година Суифт вероятно ще продължи да реализира големи успехи. Първата заявка вече е дадена - тя е първата певица, която е номинирана за награда "Грами" седем пъти в кариерата си в категорията "Песен на годината". На церемонията през 2024 г. Суифт може да спечели отличието за хита Anti-Hero. Американката има общо шест номинации за "грамофончетата" тази година. От началото на музикалната си кариера Тейлър Суифт е спечелила общо 12 награди "Грами".

 

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама