Радослава: На "ти" с любовта


Радослава: На "ти" с любовта
Снимка: Личен архив

Ако постоянно се оплаквате, че сте сами и не можете да намерите любовта или пък все попадате на неподходящи мъже, може би трябва да промените нещо в себе си. Понякога ни трябват просто няколко професионални съвета от правилните хора, за да бъдем щастливи. Днес ще ви запознаем с Радослава, която помага на хората да открият своите половинки, защото знае, че живовът е по-хубав, когато обичаме и сме обичани. 

Опиши се с 3 думи.

Трудно ми е да се побера само в три думи, но да речем: щастлива, обичана, обичаща.

Като консултант по позитивна психотерапия, имаш ли сутрешен ритуал за успешен старт на деня?

Нищо специално - кафе и 30 минути йога в пълна тишина, преди мъжът ми и дъщеря ми да са се събудили. Ако успея към това да направя и 30 мин крос в парка, денят ми започва чудесно.

Ти си един от собствениците на ClubR, платформа, която организира офлайн запознанства т.е. запознанства лице в лице. Как реши, че твоята мисия е да събираш хората?

С Румен (когото наричам съпружник, защото ми е съпруг и съдружник в начинанието) сме заедно вече 9 години. Това не е първи брак и за двама ни. Имаме предходен опит с неуспешни бракове и сме наясно колко трудно е за хората с ангажименти и динамичен живот да срещат нови хора и да търсят дългосрочен партньор. В периода, когато бях разведена и се грижех сама за децата си, ми беше ангажиращо да намирам време и да се срещам с нови хора. Имах профил в няколко сайта за запознанства, висях с часове в чата и излизах по срещи. Осъзнах, че за да добиеш реална представа за даден човек, трябва задължително да го видиш очи в очи. Виртуалното общуване ми се струваше ненужна загуба на време. Още оттогава започнах да мисля как би изглеждало едно начинание, в което хората се срещат директно, без онлайн увертюра. След като се намерихме с Румен, често обсъждахме дали това би могло да се случи и как. Направих проучване в тази сфера и установих, че по цял свят от 20 години Бързите срещи и Мачмейкинг са наложени формати за запознанства лице в лице. Решихме, че в България това липсва и така стартирахме Club R. Вече седем години организираме бързи срещи, партита за запознанства и мачмейкинг. Имаме стотици събрани двойки, 600 проведени бързи срещи, близо 60 партита за запознанства и над 10 000 участника, които чрез нашите събития са търсили своята половинка.

Защо толкова много мъже и жени не могат да намерят Любовта и се залъгват с мимолетни връзки?

В наши дни повече от половината сключени бракове се разпадат след 5-тата година. Факт, е че около 1/3 от хората са трайно необвързани. Живеем в консуматорско общество, в което нещата лесно се заменят. При проблем във взаимоотношенията хората по-често са склонни да сменят партньора, отколкото да положат усилия и да се опитат да възстановят баланса във връзката.

От друга страна, все по-малко общуваме директно и все повече комуникираме през устройства. Свръх информирани сме, но и доста манипулирани от филми, реклами и социални медии, които наготово ни вкарват в главите образи на идеални партньори и модели за партньорство. Повечето хора приемат подобна информация автоматично и не се замислят дали това е приложимо спрямо тях и техния собствен живот.

Разполагаме с много информация. Запознанствата с нови хора са на един клик разстояние, но връзките се случват трудно. Имаме богат набор от средства за комуникации, 24/7 можем да си пишем в Месинджъри и да флиртуваме дигитално, но губим уменията си за реално емпатично ежедневно свързване с друго човешко същество.

И не на последно място – продължителното пребиваване във виртуалното ни лишава от докосването до живия живот, от проверката на реалността. Често неспособността да имаме дългосрочна връзка се дължи на липсата на реалистична представа за нас самите, което няма как да се случи без да виждаме образа си, отразен в очите на хората, с които общуваме ежедневно и на живо.

Кои според теб са най-честите грешки, които жените правим във връзката си?

Независимо дали говорим за мъже или жени, "грешките" в партньорството са нещо полезно, даже необходимо. Емоционалните драми са заредени с потенциал за осъзнаване, помъдряване, по-добро разбиране на самите нас, съответно и по-точна преценка на хората около нас. Това е и шанс да вдигнем нивото си - да минем на ново ниво в партньорските взаимоотношения. Стига да имаме ресурс за това.

Много хора са предубедени към сайтовете за запознанства и бързите срещи. Защо всъщност трябва да опитат?

Сайтовете за запознанства и Бързите срещи са два напълно различни подхода за запознанства и търсене на партньор. Докато в сайтовете запознанствата се случват, а може и да останат само виртуални, на Бързите срещи, партита за необвързани и мачмейкинг, хората се запознават директно – лице в лице.

В сайтовете всеки може да се регистрира с фалшива самоличност. На нашите събития участниците се регистрират с истинската си самоличност. Това е и основно изискване за участие в нашите формати и стриктно следим да се спазва.

Бързите срещи и мачмейкинг са нови за България начини за търсене на партньор. Това е причината, поради която на хората им трябва доста време преди да се доверяват и участват. Но е въпрос на време да се популяризират. В Англия, Германия, Швейцария, САЩ, Канада и всички развити държави подобни формати за запознанства са предпочитан от дамите начин на търсят партньор, поради сигурността и предварителната пресявка на участниците.

От твоя опит – кои са златните правила за първа среща?

Няма универсални правила, приложими във всяка ситуация. Това, което върши работа на един, може да е безсмислено за друг. И все пак:

- Не очаквай принца. Той е измислица за непораснали момичета. Подготви се да срещнеш реален човек, който е комбинация от допадащи ти и не толкова допадащи ти качества. Дай шанс и се опитай да забележиш положителното.

- Когато се влюбиш от пръв поглед, не виждаш реалния човек, а се любуваш само на собствената си проекция за идеален партньор. Дръж това в главата си! Понякога помага;)

- Бъди добронамерена. Усмихвай се. Не се дръж пасивно, пасивно-агресивно или назидателно. Това не е секси.

- Не ходи уморена на първа среща, има риск изобщо да не отразиш човека отсреща.

- Изслушвай.

- Не скачай в леглото на първа среща (ако е възможно :)) и особено ако се стремиш към дългосрочна връзка. Това би омазало нещата. Има риск да не можеш трезво да прецениш човека, поради хормоналния галактически взрив в главата ти.

Влюбена ли си?

Винаги.

Една жена трябва...

да осъзнава, цени и подчертава женствеността си.

Какъв е твоят свят?

Пъстър и изпълнен с любимите ми хора.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама