4 домашни рецепти против пърхот, които наистина действат


4 домашни рецепти против пърхот, които наистина действат
Снимка: iStock/Guliver

Съществува общоприетото схващане, че пърхотът се причинява от сух скалп. Това обаче е мит! Дори да сте с много суха кожа на лицето, скалпът ви може да е мазен, а тази среда благоприятства развитието на бактерии и дрожди. Няма нужда да купувате скъпа медицинска козметика за коса, за да излекувате този досаден проблем, тъй като има домашни средства, които ще ви помогнат да го преборите доста ефективно.

1. Портокалова кора с лимонов сок

Портокаловата кора съдържа калций, магнезий, витамин С и фибри, които могат да повлияят положително на скалпа. Вземете портокалови кори и ги сложете в купа. След това изцедете лимонов сок и започвайте да натискате и бъркате, за да се получи паста. Нанесете получената смес върху скалпа си и оставете да престои 30 минути. Измийте с шампоан.

4 ТЕНДЕНЦИИ ЗА КОСАТА ПРЕЗ ЗИМАТА

2. Аспирин

Аспиринът съдържа салицилова киселина, която също се използва в шампоаните против пърхот. Смята се, че е една от най-успешните съставки в борбата с този проблем, заради способността му да ексфолира излишните клетки. Натрошете няколко таблетки аспирин на фин прах и смесете с част от обикновения си шампоан. Оставете за няколко минути и изплакнете.

3. Семена от сминдух

Семената от сминдух имат противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни свойства. Поставете малко семена в купа с вода и ги оставете да се накиснат за една нощ. Намачкайте семената на паста и добавете малко лимонов сок. Разбъркайте го добре. Нанесете пастата върху скалпа и косата си и я оставете да изсъхне за 30 минути. Измийте с шампоан.

4. Банан с оцет

Ще ви трябват 1 цял банан и 2 чаши ябълков оцет. Обелете банана, добавете ябълковия оцет и разбъркайте добре. След това внимателно масажирайте тази паста в корените на косата. След 20 минути изплакнете маската с топла вода и обичайния си шампоан.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама