Как да имаме перфектна кожа


Как да имаме перфектна кожа
Снимка: iStock/Guliver

Независимо от непрекъснатите промени в света на модата, има една тенденция никога не се променя - здравата и красива кожа. Добре поддържаната кожа има не само естетическа стойност, но също така е най-големият орган, който имаме и издава нашето здраве и благосъстояние. Ето защо грижата за здрава и красива кожа трябва да се превърне в навик за всеки човек.

Функциите на кожата не са за подценяване:

кожата е връзката между тялото и околната среда ( грижи се за обмяната на веществата между тялото и околната среда)

предпазва ни от външната среда (микроби)

регулира телесната температура

В допълнение към горепосочените здравословни функции, кожата на лицето е първото нещо, което забелязваме в един човек и е основа, върху която изграждаме впечатленията си за него или нея. Има повече от достатъчно причини, защо е важно да полагаме грижи за кожата.

Неизбежният процес на стареене

Стареенето на кожата на лицето е естествен и неизбежен процес, който засяга всички. Нашите гени само частично определят как кожата ни ще се измени, като скоростта с която това ще се случи в най-голяма степен зависи от неблагоприятните външни и вътрешни фактори. Те могат да увредят различни слоеве на кожата и да отслабят нейното функциониране.

Кожата се състои от три отделни слоя:

Епидермис - той формира външния защитен слой на кожата. Роговия слой на повърхността се сътои от клетки, които съдържат протеин и кератин. Този слой е непропусклив на вода и по този начин предпазва кожата от изсушаване.

Дерма - намира се точно под епидермиса и е най-здравият слой на кожата. Състои се от колаген и еластична съединителна тъкан, която прави кожата стегната и гъвкава едновременно.

Субкутис е върешния слой на кожата и се състои от мрежа от колаген и мастни клетки

В процеса на стареене количеството колаген и еластин в кожата намалява, тя губи защитния си слой и способността да се разширява и свива. Кожата остарява по различен начин при различните части от тялото. Най-откритите части на тялото са лицето и ръцете, за това правилната и внимателна грижа тях e от голямо значение.

Използвайте подходящи продукти за почистване

Първото условие за красива кожа е редовното и правилно цялостно почистване. На пазара могат да бъдат открити широк спектър продукти за почистване на лице, но не всички са подходящи за различните типове кожа. Как бихте могли да разберете дали продуктите, които използвате са подходящи за вашата кожа? Ако кожата Ви е раздразнена или суха след почистване, можете да бъдете сигурни, че повече вредите отколкото да помагате. Независимо от типа кожа, нежното почистване с гел или пяна обикновено е безопасен избор. Ако кожата на лицето обаче е много суха, тогава трябва да използвате тоалетно мляко. В най-добрия случай, почистващият продукт, който използвате трябва да бъде без мирис или само слабо ароматизиран, тъй като силните аромати дразнят кожата.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама