4 неща, които се случват с кожата ви по време на менопауза


4 неща, които се случват с кожата ви по време на менопауза
Снимка: iStock/Guliver

Всяка жена иска да има хубава и блестяща кожа, но това често се оказва далечен блян. Стрес, хормонални промени, неправилно хранене са само част от „саботьорите“. А когато навършите 45, на хоризонта се задава нов неприятел – менопаузата. Независимо кога идва, тя носи със себе си редица промени, особено върху кожата.

1. Промените започват преди действителната менопауза

Годините, водещи до менопаузата, известни като перименопауза, са белязани от променливи нива на естроген, тестостерон и DHEA. Има постепенно намаляване на нивата на хормоните, но това се случва някак неравномерно, което съответно води до нестабилно поведение на кожата. Жените могат да забележат зачервяване на кожата, сухота и пъпки.

Хит на пролет 2023: Млечни нокти (СНИМКИ и ВИДЕО)

2. Продуктите вече не ви действат

В допълнение към зачервяването на кожата и хормоналното акне по брадичката, може да се появи чувствителност към обичайните продукти за грижа за кожата. Слънцезащитните продукти, които преди сте понасяли безпроблемно, сега могат да доведат до щипане и парене, а продуктите против стареене могат да ви направят по-зачервени.

Това, което се случва, е, че когато нивата на естроген спадат, това намалява производството на мазнини и кожата става по-суха. Сухотата може да компрометира кожната ви бариера и да образува малки микроразкъсвания, позволявайки на влагата да излезе и да навлязат дразнители.

3. Появяват се зачервявания

По време на перименопаузата и менопаузата кожата ви може да стане по-склонна към зачервяване. Това е мястото, където антиоксидантните серуми и кремове с успокояващи съставки като ресвератрол, полифеноли от зелен чай, кофеин и витамин С, идват на помощ. Маслото от чаено дърво, особено в почистващите препарати, също е подходящо, защото „то минимизира зачервяването бързо и естествено, без да причинява дразнене.“

4. Сдобивате се и със суха, и с мазна кожа

По време на перименопаузата и менопаузата се появяват огромни колебания в естрогена. Доказано е, че естрогенът инхибира секрецията на себум, което води до прекомерна суха кожа. В същото време вашите нива на андрогени, като тестостерон, остават постоянни и стимулират секрецията на себум.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама