5 тайни за красота от миналото, които ще ви изненадат


5 тайни за красота от миналото, които ще ви изненадат
Снимка: iStock

Дори днес, когато рафтовете на магазините са пълни с всякакви козметични продукти, не е много лесно да се грижите добре за себе си. Очевидно в миналото е било много по-трудно. Но без значение кога мъжете и жените винаги са оценявали привлекателния външен вид и са искали да изглеждат възможно най-добре. В миналото това е изисквало много усилия, а съставките, които са използвали, ще изненадат всеки съвременен човек.

Розмаринът се е използвал, за да направи зъбите искрящо бели

Хубавите усмивки винаги са били модерни, но е трудно да се постигнат без модерни продукти. През Средновековието аристократите и селяните също са се грижили за зъбите си. Почиствали зъбите си с кърпи и клечки. За премахване на плаката те използвали паста от въглища, сол и черен пипер.

За да направят зъбите си бели, те смесвали пепел от изгорени листа от розмарин, увивали я в кърпа и с нея почиствали зъбите си. За да премахнат лошата миризма от устата, те дъвчели листа от мента или семена от карамфил.

Вижте още: 4 тенденции при грима, които ще са хит тази зима (СНИМКИ)

Те миели лицата си с кърма

Жените правели повечето кремове и лосиони сами. Рецептите включвали най-неочаквани съставки. За сутрешни процедури те използвали краве мляко, смесено с вода. Освен това жените измивали лицата си с кърма. Кремовете били направени от бадемово масло и бял восък с други екзотични съставки. Да си слаб не било много модерно, но било добре да си във форма. Така че, за да направят кожата си по-тонизирана, жените използвали пасти от масло от лисици, масло от лилии, гъша мазнина, бор, смола и терпентин.

Смлян тебешир и оцет се използвали за блясък на кожата

Огромен възход на продуктите за красота започва през 17-ти и 18-ти век. През това време всички са използвали грим: жени, мъже и дори деца. Бялата мека кожа била символ на това да си аристократ. За да постигнат този ефект, използвали различни кремове. Много често те съдържали потенциално опасни химикали. Също така били направени от безобидни неща като смлян тебешир, прах, яйчен белтък и оцет. Такава смес правела кожата мека и блестяща. Единственият проблем бил, че не трябвало да се усмихват или смеят, иначе лицето им щяло да се напука.

Вижте още: Триковете за красота на Джаки Кенеди, които я превърнаха в модна икона

Веждите били боядисани със сажди или обръснати

Преди 4 века тъмните вежди, оформени като идеални полумесеци, били модерни. В центъра те били малко по-широки и изтънявали по-близо до краищата. За по-наситен цвят веждите се боядисвали с въглища, сок от бъз и сажди от маслени лампи. Допълнителните косми били оскубвани. Някои жени обръсвали напълно веждите си и ги рисували на лицата си.

Жените накисвали ръкавиците си в хрян и мътеница

Пръстите и китките на жените били олицетворение на красотата. В идеалния случай ръцете на жените трябвало да бъдат бели и меки. За да ги предпазят от чужди погледи и лошо време, жените носели ръкавици. Дългите нокти се смятали за вулгарни, затова били къси, оформени като овал и полирани.

За да направят кожата по-мека, жените използвали различни неща. Например, те прилагали смес от кестени. Или накисвали ръкавиците си в хрян и мътеница, лимонов сок, оцет, розова вода, глицерин и овесени ядки. Носели тези ръкавици цяла нощ.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама