Тези знаци издават, че миете косата си твърде често


Тези знаци издават, че миете косата си твърде често
Снимка: iStock/Guliver

Някои жени мият косата си ежедневно, докато други късметлийки могат да оцелеят само с веднъж седмично миене. Ако влизате в първата категория, но забелязвате, че косата ви далеч не преживява своя апогей, може би трябва да се замислите дал графикът ви не е твърде интензивен. Ето някои предупредителни знаци, които показват, че косата ви има нужда от почивка от шампоан.

1. Косопадът се увеличава

Въпреки че е напълно нормално да загубите малко коса под душа, измиването й твърде често и използването на твърде много шампоан отстранява естествените масла, произведени от скалпа ви, засягайки микробиома му. Когато скалпът ви е в дисбаланс, той предотвратява растежа на нова коса, концентрирайки се върху собственото си възстановяване.

2. Краищата цъфтят ускорено

Разбира се, редовното подстригване може да ви помогне със справянето с този проблем, но навикът да миете косата си ежедневно може да саботира тези усилия. Мократа коса е изключително крехка и склонна към накъсване, така че колкото повече я миете, толкова повече шансовете за нацепване на косъма се увеличават.

5 ЦВЯТА НА КОСАТА, КОИТО ВИ СЪСТАРЯВАТ

3. Омазнява се по-бързо

Въпреки че шампоанът трябва да остави косата ви чиста, по всичко личи, че я прави по-мазна. Когато я миете твърде често, това води до свръхпроизводство на секрет от скалпа, който се опитва да се рехидратира. Измиването на косата по-рядко всъщност е ключът към „тренирането” на мастните жлези да произвеждат по-малко себум.

4. Няма блясък

Ако започнете да забелязвате, че косата ви изглежда „жадна” и е загубила блясъка си, има вероятност тя да се нуждае от почивка. Постоянната липса на влага може да повлияе на текстурата на косата ви, да я направи безжизнена.

5. Цветът пада бързо

В случай, че боядисвате косата, обръщайте внимание колко дълго цветът остава жив. Препоръчително е да миете на всеки 2-3 дни и да използвате продукти за боядисана коса.

6. Става все по-къдрава

Ако косата ви се къдри, без това да е обичайната ѝ форма, значи я миете твърде често. За да укротите къдриците и стърчащите къдрави косъмчета, ограничете измиванията си до 2-3 пъти седмично и използвайте спрей за възстановяване.

7. Заплита се лесно

Ежедневното измиване кара кутикулата на косата ви да остане отворена, което я прави по-суха и чуплива. Това от своя страна води до възли и заплитания.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама