Техники за скулптуриране на лицето


Техники за скулптуриране на лицето

Скулптурирането или т.нар. "контуриране" на лицето най-общо цели посредством контраст да коригира визуално чертите на лицето – скулите стават по-изразени, нослето - по-тънко, челото - по-малко. Контурирането може да се постигне като се използват само прахообразни продукти или и кремообразни за по-добра дефиниция на линиите.

Кремообразните продукти могат да са под формата на стик или блок. Необходими са светъл и тъмен коректор с добра покривност. За нанасянето на блок продуктите е необходима четка с малка площ (около 1 см.), за предпочитане е да е от изкуствен косъм. С тъмния цвят коректор, след като е нанесен фон дьо тена, се прави тънка линия по линията на косата, на челюстта, скулите (мислено линията започва от върха на ухото към края на устните, но с дължина около средата на бузата) и от двете страни на носа. В профил тъмният контур прилича малко на цифрата 3. Светлият цвят се нанася под очите (най-често под формата на буква V и към слепоочията), под линията, очертаваща скулите, между веждите и под тях, в центъра на брадичката и в центъра по продължението на носа.

В зависимост от това дали искате да изтъните или скъсите оптически носа, тъмните линии от двете му страни може да са по-събрани, да са по цялата дължината на носа (за изтъняване) или от основата на веждите до началото на ноздрите (за скъсяване). С хоризонтална линия от тъмния коректор се свързват ноздрите.

С помощта на гъбичка за грим с потупващи движения или с равна четка за фон дьо тен преливаме линиите, като се започва от светлите. Важно е да се запази релефът, който сме се опитали да постигнем. За целта тъмният контур, очертаващ челюстта, преливаме надолу към шията, а този, очертаващ скулите – нагоре. Остава само да се фиксира и матира контурът с безцветна пудра по цялото лице или със светла и тъмна в съответните зони. Този вариант е подходящ за вечерен грим или по-специален повод, тъй като използването на повече продукти ежедневно би утежнило кожата на лицето.

За скулптуриране с прахообразни продукти са ни необходими тъмна матова пудра (2-3 тона по-тъмна от фон дьо тена) и пудра 1-2 тона по-светла от фон дьо тена. За предпочитане е светлата пудра да бъде на прах, а не пресована, тъй като има по-добра покривност и се постига по-добър матиращ ефект. Добре е, също така, да бъде с лек жълтеникав оттенък (т.нар. "бананов“). Отново дефинираме същите зони, след нанасянето на фон дьо тена, с помощта на четка със средна площ – 2-3 см. (като тази за руж). За да става равномерно нанасянето, е важно да се изтръсква леко четката преди нанасянето на продукта. Този вариант е по-подходящ за ежедневен макияж и за по-мазна кожа.

Автор: Теодора Хинкова

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама