Дезодорант или рол-он: Каква е разликата и как да изберем


Дезодорант или рол-он: Каква е разликата и как да изберем
Снимка: Thinkstock/Guliver

Почти всяка жена по света посяга към дезодорант или рол-он след душ или пък преди излизане. Що се отнася до борбата с миризмата и потта, термините дезодорант и антиперспирант се смятат за взаимозаменяеми (като някои марки дори продават комбинация от двете). Но знаете ли, че всъщност те са напълно различни? И двата варианта притежават различни предимства и свойства, които могат да ви накарат да направите друг избор следващия път.

Какво е дезодорант?

Дезодорантът маскира телесната миризма и ви поддържа свежи през целия ден. Само леко напръскване в областта на подмишниците и намалявате до минимум нежеланите миризми, но това съвсем няма да ви попречи да се изпотите.

ГРИМ ТРИКОВЕ ЗА ЖЕНИ НАД 40 ГОДИНИ

Какво е антиперспирант (рол-он, стик и т.н.)?

Антиперспирантът, от друга страна, контролира както миризмата, така и потта. Но основно блокира потните жлези и ви помага да останете сухи през целия ден. Използвайте стикове, които са нежни, но и които осигуряват страхотна защита срещу пот.

Как да изберете?

Изборът се свежда до един въпрос: Изпотявате ли се или просто искате да миришете хубаво?

Двата продукта имат различни цели. Дезодорантът се бори срещу миризмата, докато антиперспирантът се бори срещу потта. Целта на дезодоранта е да ви поддържа свежи, докато антиперспирантът иска да ви поддържа сухи.

Те имат и различни съставки. Съставките на дезодоранта обикновено са на алкохолна основа за борба с бактериите (виновникът за миризмата на пот) и осигуряват аромат. Изключение правят естествените дезодоранти, които обикновено имат ключови съставки като сода за хляб, кокосово масло и активен въглен. Що се отнася до антиперспиранта, основната съставка е алуминият. Активният компонент (заедно с циркониевите соли) е причината, поради която той може да контролира количеството пот, което произвеждате, и да предотврати потта да достигне повърхността.

Те не се прилагат едновременно. Рол-онът трябва да се прилага през нощта, когато потните ви жлези са по-малко активни и телесната температура е ниска. По този начин, когато дойде сутринта, е по-малко вероятно да се потите. Дезодорантът обаче трябва да се пръска сутрин и може да се наложи повторно прилагане.

Това обаче не значи, че не можете да ползвате и двете. Ако случаят е такъв, нанасяйте стик след душ и подсушаване. След няколко часа, ако е необходимо, можете да нанесете дезодорант отгоре. Или можете да използвате рол-он през нощта и дезодорант на следващата сутрин.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама