Ето какви са причините за акне по различните части на тялото


Ето какви са причините за акне по различните части на тялото
Снимка: iStock

Акнето наистина може да покаже какво се случва с тялото ви и какви здравословни проблеми може да имате. Но в повечето случаи всичко се дължи на много прости неща, свързани с начина на живот, които лесно могат да бъдат променени веднага.

Вижте още: Супер лесен и небрежен кок с усукване (ВИДЕО)

Днес ви представяме какъв здравословен проблем може да имате спрямо местоположението на акнето по тялото ви:

1. Около устата

Акнето около устата ви може да се появи, ако кожата в тази област е раздразнена или често докосвана, например от мобилен телефон или други предмети като каска или музикални инструменти. Различни козметични продукти също могат да бъдат причина. Както и хормони и генетика.

Ако се появява често, посетете дерматолог, който ще намери подходящо лечение, което ще ви помогне. Но във всеки случай винаги е по-добре да се предотврати, отколкото да се лекува. Затова превърнете почистването на кожата си с нежен или мек почистващ препарат два пъти на ден в рутина. Използвайте грим, обозначен като „некомедогенен“ (без запушване на порите) и продукти без мазнини и избягвайте да докосвате лицето си.

2. На носа

Носът ни е една от най-често срещаните области на лицето, където се развива акне. Това е така, защото порите му обикновено са по-големи, което улеснява замърсяването и бактериите ги запушат. Нещо повече, кожата тук също е по-мазна и съответно по-уязвима към акне.

Акнето по носа може да бъде предизвикано от диета, стрес и някои лекарства. Понякога може да е признак на по-сериозни здравословни проблеми. Но най-честата причина е лошата хигиена. Така че винаги е добре да добавите малко масло от чаено дърво към рутината си за грижа за кожата, което е много нежно и ефективно лечение срещу акне, което ще предотврати размножаването на бактериите по кожата. В много тежки случаи се консултирайте с дерматолог.

Вижте още: 7 от най-екстремните бюти тенденции в историята

3. На челото

Любопитен факт е, че косата ни може да бъде източник на акне по челото. Ако тя е мазна, мазнината може да попадне върху челото ви и да запуши порите му. Различни гелове и спрейове също могат да бъдат причина, тъй като те често съдържат какаово масло или кокосово масло и могат да направят кожата ви още по- мазна. Нежен почистващ препарат може да реши този проблем. Ако това не помогне, опитайте се да избягвате всякакви мазни продукти за коса и просто мийте косата си по-често.

4. На бузите

Акнето по бузите също е много често срещан проблем, особено сега, когато всички имаме мобилни телефони. Да, не само докосването на лицето ви, но дори обикновен телефонен разговор може да доведе до появата на пъпки в тази област. Телефоните са страхотни разпространители на бактерии. Както и мръсни калъфки за възглавници и чаршафи и други предмети, които влизат в контакт с кожата ви.

Акнето по бузите може да е хормонално. Но е много по-вероятно това да е причинено от определени навици в начина на живот. Така че има случаи, когато всичко може да бъде решено с няколко прости промени. Като например да избършете телефона си преди всяка употреба и да не го носите в места като банята. Смяната на калъфките за възглавници и чаршафите всяка седмица също е добра идея, както и редовното миене на ръцете.

5. По гърба

Акнето по гърба може да бъде просто алергия към слънцезащитен крем, овлажнител, кремове за тяло и масажни масла. Може също да бъде причинено от нашата пот, която се смесва с мазнината и токсини по кожата ни и запушват порите. Ето защо бързият душ след тренировка е толкова важен. И правилното измиване на гърба е задължително.

Мръсните дрехи, одеяла и възглавници също могат да станат основна причина за акне по гърба. Твърде тесните дрехи също са лоша идея. Те не позволяват на кожата ви да диша, което може да причини раздразнение и съответно пъпки по гърба. Ако няма очевидна външна причина, по-добре е да обърнете внимание на диетата си и да проверите дали получавате достатъчно хранителни вещества. Стресът също е една от основните причини за акне по гърба.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама