7 от най-екстремните бюти тенденции в човешката история


7 от най-екстремните бюти тенденции в човешката история
Снимка: iStock

Красотата винаги е била важен въпрос за обществото, определяйки начина, по който другите ни възприемат. Тези стандарти за красота обаче са преходни и понякога са достигали до краен предел. Ето някои от най-екстремните бюти тенденции, които човечеството познава.

1. Малки крака

Известна като Златния лотос, тази тенденция за красота в Китай се появява през тринадесети век. Очаквало се най-желаната булка да притежава 8-сантиметрово стъпало. От много ранна възраст момичетата връзвали стъпалата си, за да трансформират естествената им форма - деформираните пръсти растяли надолу като лотос.

Вижте още: Бюти тайната на Ева Мендес? Бръсне лицето си през ден! (СНИМКИ)

2. Една вежда със слепени кози косми

В Древна Гърция хората са смятали, че жените със сключени вежди са привлекателни. И така, за да постигнат този външен вид, жените, които нямали естествени гъсти и плътни вежди, слепвали кози косми с дървесна смола и ги боядисвали в черно.

3. Хапчета против тения за отслабване

През цялата история културата на хранене винаги е вълнувала жените. В началото на 1900 абсолютен тренд била диетата с хапчета срещу тения! Логиката зад това била, че тениите растат в червата и абсорбират храната, причинявайки загуба на тегло. След като човекът постигнел целите си, той взимал противопаразитно хапче за премахване на тениите. Това обаче била доста опасна практика, тъй като тенията можела да причини странични ефекти като епилепсия и деменция.

Вижте още: 6 трика за грижа за кожата, които вашата козметичка НЕ ви е казала

4. Постигане на туберкулозен вид

Една от най-екстремните практики за красота през викторианската епоха се оказала туберкулозният външен вид, който доста наподобявал “хероиновия шик” от 90-те. Жените харесвали визията, която това заболяване причинявало - бледа кожа, червени устни и тънки талии. Това породило движение на жени, които умишлено се разболявали от туберкулоза. Други, не толкова смели, само имитирали болестта със зачервени устни, светла кожа и стегнати корсети/

5. Разширени зеници и уголемени очи

През епохата на Ренесанса в Италия жените пръскали отрова от беладона в очите си, за да постигнат възбуден вид. Това се смятало за красива черта, която притежавали само най-привлекателните дами, въпреки че изливането на твърде много вещество в очите било рисковано с реален шанс за слепота. Но имало и странични ефекти, като замъглено зрение и ускорен пулс.

6. Изпражнения от гълъби против оплешивяване

Плешивостта винаги е била проблем за хората, особено за мъжете. Но практиките, използвани в миналото, несъмнено са били крайни. За да спрат плешивостта, древните гърци са създавали паста от кимион, гълъбови изпражнения, хрян и коприва.

7. Машина за щамповане на трапчинки

Трапчинките били доста популярни на времето и хората били убедени, че могат да ги получат по един или друг начин. През 1936 година Изабела Гилбърт изобретила най-добрата машина за трапчинки, която се състояла от прилягаща към лицето пружина с 2 заострени издатини, притиснати към бузите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама