Как да се грижите за силно пореста коса


Как да се грижите за силно пореста коса
Снимка: iStock

Порьозността на всяка коса е различна и следователно изисква различни методи за грижа. Трябва да знаете какво да използвате и как да се грижите за нея според спецификите ѝ.

Какво е силно пореста коса

Косата с голяма порьозност абсорбира влагата бързо, но може много лесно да я загуби, което означава, че този тип коса може да изсъхне доста бързо.

Как да разберете дали косата ви е силно пореста?

Можете да проверите някои от характеристиките на силно порестата коса, за да разберете дали и вашата е такава.

Вижте още: Ето защо да миете косата си с кафе

Ето характеристиките на силно порестата коса:

Продуктите за коса лесно проникват в косъма, тъй като той е силно порьозен, което всъщност означава, че кутикулата на косъма е увредена.

Косата е по-лесна за повреждане, накъсване, което води до появата на цъфтящи краища и прави косата да изглежда суха, груба и хвърчаща, особено когато е влажна.

Косата съхне бързо, след като сте измили главата си.

Процедурите за коса като боядисване и т.н. действат по-бързо в сравнение с тези с ниска и нормална порьозност. Но процедурите нямат ефект за дълго време, тъй като кожичките са отворени.

Вижте още: 6 етерични масла за коса - ползи и как се използват

Най-добрите методи за грижа за силно пореста коса:

1. Използвайте силно овлажняващи продукти

Тъй като косата с голяма порьозност пропуска влагата лесно, използването на силно овлажняващи продукти може да помогне на косата да се сдобие с повече влага и да се намали увреждането на косъма.

2. Използвайте балсам след измиване на косата

Пропускането на балсама е нещо, което хората със силно пореста коса никога не трябва да правят, защото тя изисква цялата влага, която може да получи от всякакъв източник.

3. Спете върху копринена или сатенена калъфка за възглавница

Ако спите върху памучна калъфка за възглавница, памучната тъкан ще има тенденция да абсорбира и издърпва цялата влага от косата и естествените ѝ масла, като по този начин прави косата по-суха и лишена от влага. Затова преминете към използване на копринена или сатенена калъфка за възглавница.

4. Избягвайте да миете косата си с шампоан твърде често

Твърде честото измиване на косата с шампоан може да я накара да стане супер суха и да се повреди още по-лесно. Затова не мийте твърде често пореста коса. Два или три пъти седмично са достатъчни.

Вижте още: Tова е жената с най-дълга коса в света (ВИДЕО)

5. Подстригвайте редовно косата си

Тъй като силно порестата коса се изсушава и уврежда лесно, има тенденция да има повече накъсвания и нацепени краища. Честото подстригване на косата може да избегне по-нататъшно увреждане.

6. Внимавайте за вредни съставки в шампоаните

Винаги проверявайте списъка със съставките и избягвайте шампоани, които съдържат парабени, сулфати и т.н., които могат допълнително да изсушат и увредят косата, тъй като са вредни съставки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама