Най-честите причини за появата на акне


Най-честите причини за появата на акне
Снимка: iStock/Guliver

Голям процент от хората в тийнейджърска възраст в световен мащаб са засегнати от неприятния кожен проблем, наречен акне. Само 20-30% от тях обаче търсят помощ от лекар. Увеличава се броят и на хората в зряла възраст, които страдат от акне, най-често това са жени. Ето кои са и основните причини за появата му:

1. Себорея

Себореята е свръхпроизводството на себум. Това е мазнината, която произвеждат себумните жлези. Много са факторите, които благоприятстват свърхпроизводството на себум от жлезите. Някои от тях са: хормонални промени, климат, прием на медикаменти или генетична предразположеност. Разстройството в производството на себум може да предизвика и себореен дерматит. Това е възпаление на кожата, при което се образуват бели или жълтеникави люспи върху мазни участъци от кожата, като например скалпа или вътрешната част на ушите.

Вижте още: Супер ефикасна маска за лице с кафе

2. Хиперкератоза

Хиперкератозата е удебеляване на външния слой на кожата (роговия слой), което пречи за равномерното и нормално премахване на мъртвия рогов слой или самопочистването на кожата. Това може да доведе до запушване на себумните жлези. В следствие на това се образуват гнойни пъпки и комедони (черни точки).

3. Бактерии

По човешката кожа нормално живеят различни бактерии, които при естествени условия не оказват неблагоприятно влияние, но когато кожата ни е предразположена към акне, налично е свръхотделянето на себум, то тогава тези бактерии стават една от причините за образуване на папули, пустули, нодули или кисти.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама