Основни грешки, които причиняват поява на акне


Основни грешки, които причиняват поява на акне
Снимка: iStock/Guliver

Предразположената към акне кожа не е запазена марка само за тийнейджърите. Всъщност това засяга много дами между на възраст над 20-25 години. Прочетете за седемте най-често срещани причини, които могат да влошат състоянието на кожата и как да се отървем от акнето веднъж завинаги.

Прекомерно изсушаване на кожата

Често срещано погрешно схващане е, че кожата, предразположена към акне е замърсена. Не е. Един от основните фактори, които допринасят за акнето, е производството на излишно количество себум (мазнина), който запушва порите и се инфектира. Заради по-мазния вид на кожата на лицето, много хора се изкушават да го мият твърде често и да използват супер изсушаващи съставки. Но изсушаването на кожата само ще доведе до повече производство на себум. Затова е добре да използваме нежен почистващ продукт без алкохол в комбинация с ежедневен лек хидратант.

Пропускане на почистване на лицето преди сън

Умората не е извинение да не почистваме лицето си, преди да си легнем. През деня кожата ни е произвела себум и е "събрала" замърсявания, които се намират на повърхността ѝ.

Ако те останат върху кожата за по-продължително време, там започват да се развиват бактерии и да предизвикват появата на пъпки. Важно е да сваляме грима преди лягане, като използваме почистващ продукт и тоник, който да премахне всички следи от замърсявания, които може да са останали по кожата.

Стискане на пъпки

Тялото ни е създадено така, че да се бори с инфекциите, така, че колкото и изкушаващо да ни изглежда, е добре да избягване стискането на пъпките. Като пукаме връхчетата им, на практика удължаваме целия процес на тяхното заздравяване, като вкарваме бактерията по-дълбоко в кожата. Също така увеличаваме шанса да остане белег.

Не сменяте често спалното бельо

Бактериите, себумът и замърсяването от околната среда, косата, кожата и потта - всички те могат да се пренесат върху калъфката на възглавницата и спалното бельо и оттам обратно върху лицето ни. Добре е да използваме калъфки за възглавници, изработени от естествени материи и ги да ги обръщаме наобратно всяка вечер, да сменяме калъфките на възглавниците си през 2 дни.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама