Акне по гърба: Защо, кога и как се третира


Акне по гърба: Защо, кога и как се третира
Снимка: iStock/Guliver

Имате досадни пъпчици по гърба? Не сте сами. Повече от 50 процента от хората с акне по лицето страдат и от акне по гърба, раменете и деколтето, така че това е доста често срещан проблем. За щастие, има редица начини за лечение, но е важно да знаете защо и как се образува този козметичен проблем.

Какви са основните причини за появата му?

Акнето, независимо от разположението му, се причинява следствие на себум, бактерии и мъртва кожа, запушващи порите. Акнето на гърба често се влошава през летните месеци заради потта.

Какво можем да направим в домашни условия?

Като цяло, носенето на широки дрехи, изработени от памук или лен, които попиват потта, може да помогне. Същото важи и за смяната на чаршафите и калъфките – това ще намали количеството мъртви кожни клетки и бактерии, които влизат в контакт с кожата ви. Забравете за грубите ексфолианти, защото те влошават акнето и пренасят бактерията и върху здравата кожа. И не на последно място, важно е винаги да предпазвате кожата си от слънцето с некомедогенен слънцезащитен крем, защото голям процент от страдащите от акне на гърба, имат и слънчева алергия.

5 НЕПОДОЗИРАНИ ПОЛЗИ ОТ СОДАТА ЗА ХЛЯБ

Какви продукти работят?

Бензоил пероксидът, който е едновременно антимикробен и противовъзпалителен, е чудесна възможност за справяне с пъпките по тялото. Може да се намери като средство за измиване или като продукт за мазане. За по-умерени форми на акне бензоил пероксидът трябва да се използва заедно с локални ретиноиди, които вашият дерматолог да предпише.

Как да се справите с хиперпигментацията?

Много различни фактори могат да допринесат за хиперпигментацията, включително възпаление, хормони, замърсяване, слънце и генетика. Въпреки това, слънцезащитните продукти винаги трябва да бъдат първата линия на защита срещу хиперпигментацията.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама